Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obeležen 21. septembar „Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti“


22.09.2021

Crveni krst Srbije je „Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti“ obeležio kroz različite aktivnosti.

U Somboru je Crveni krst Sombora organizovao predavanje i razgovor sa starijim osobama koje su zainteresovane da budu uključene u realizaciju projekta “Inovativne usluge za starije u lokalnim zajednicama (I-CCC)”. Projekat “Inovativne usluge za starije u lokalnim zajednicama (I-CCC)” je podržan od strane Evropske unije i Austrijske razvojne agencije. 

Cilj projekta je da se unapredi položaj starijih osoba sa dijagnostikovanom demencijom ali i neformalnih negovatelja koji brinu o tim osobama. Projekat se sprovodi u Austriji, Crnog Gori i Srbiji. Projekat u delu koji je usmeren na osobe sa dijagnostikovanom demencijom  podrazumeva da uz pomoć volontera, a uz korišćenje tableta ove osobe praktikuju kognitivne vežbe koje mogu da uspore tok bolesti.  U Srbiji će 30 obučenih volontera jednom nedeljno posećivati po 1 dementnu osobu i sa njom raditi različite zadatke uz pomoć tableta. Zadaci će biti u vidu matematičnih, jezičkih ili muzičnih vežbi.

Na poziv Volonterskog servisa Zvezdara predstavnik Crvenog krsta Srbije učestvovao je na tribini na temu „Kako prepoznati prve simptome demencije i aktivni program podrške i pomoći porodicama obolelih od demencije“. povodom ovog datuma.

Na tribini su učestvovali: dr Ljubica Vidić, neuropsihijatar iz udruženja Destigma; prof dr Aleksandra Milićević Kalašić, Gradski zavod za gerontologiju; Slavica Stanković, izvršni sekretar HHU Hleb života i Aleksandra Jovanović kao predstavnica Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest. Tribinu je moderirala mr Radmila Urošević, šef Odseka za socijalnu zaštitu i koordinator Volonterskog servisa Zvezdara. Pored navedenih učesnika, bio je i predstavnik Crvenog krsta Srbije, Miloš Todorović, asistent na projektu “Inovativne usluge za starije u lokalnim zajednicama (I-CCC)” koji je prisutne upoznao sa aktivnostima i ciljem projekta koji se realizuje u period 2020-2023.

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti prvi put je obeležen 21. septembra 1994. godine, kada su se udruženja za borbu protiv ove bolesti i druge organizacije širom sveta ujedinile u naporima da se podigne svest o bolesti i njenom uticaju na porodice, zajednice i nacije. Bolest je opisao nemački psihijatar Alojz Alchajmer (nem. Aloysius Alzheimer) 1906. godine.

Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase, što dovodi do postepenog, nepovratnog gubitka pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru i, na kraju, sposobnosti za staranje o sebi.