Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obeležen 7. april – Svetski dan zdravlja


12.04.2019

Organizacije Crvenog krsta na celoj teritoriji Republike Srbije kao i svake godine obeležile su 7. april Svetski dan zdravlja. Ovogodišnji slogan bio je: „Primarna zdravstvena zaštita – osnov univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom”. Jedno od osnovnih ljudskih prava je pravo na zdravlje. Ljudi treba da imaju dovoljno informacija o zdravlju i o potrebnim uslugama da bi na odgovarajući način vodili računa o svom zdravlju i zdravlju svojih porodica.

Svetski dan zdravlja je uvek prilika da u skladu sa misijom Crvenog krsta nastavi sa promovisanjem značaja zdravih stilova života i prevencijom faktora rizika za nastanak najčešćih poremećaja zdravlja, kroz ceo životni ciklus. Tokom obeležavanja Svetskog dana zdravlja zajedno sa partnerima u lokalnoj zajednici organizacije Crvenog krsta Srbije organizovale su veliki broj zdravstveno-promotivnih aktivnosti kao što su: predavanja, tribine, okrugli stolovi, javne manifestacije, koncerti, sportski događaji, bazari zdravlja, ujedno vodeći računa o svim generacijama, ali ne zaboravljajući i ljude koji žive u ruralnim područjima. U nekim organizacijama održane su tradicionalne aktivnosti odnosno  takmičenja učenika osnovnih škola “Šta znaš o zdravlju i Crvenom krstu”.

Veliki broj volontera različitih generacija učestvovalo je u aktivnostima, a u cilju promocije zdravstveno-preventivnih aktivnosti i naglašavanja da je zdravstvena prevencija najznačajniji korak u očuvanju zdravlja pojedinca, porodice i zajednice.