Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obeležen Svetski dan oživljavanja - 16. oktobar


16.10.2021

Danas je u prostorijama Crvenog krsta Srbije održana panel diskusija sa temom: ''Nagli srčani zastoj u vanbolničkim uslovima – značaj pravovremenog reagovanja''. Kampanja koju smo tim povodom promovisali organizovana je u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Učesnici diskusije bili su vrhunski stručnjaci iz oblasti različitih grana medicine. Oni su odgovarali na pitanja: Kako je moguće da vrhunski fudbaler dobije zastoj srca na terenu? Zašto se ovo sve češće dešava? Zašto je veština oživljavanja jedna od važnih opštih veština u modernim urbanim sredinama i različitim sportskim i životnim situacijama?

Docent dr Aleksandar Stefoski, državni sekretar Ministarstva zdravlja, rekao je kako Ministarstvo zdravlja prepoznaje značaj inicijative Crvenog krsta Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije u realizaciji edukacije građana za mere oživljavanja i primenu automatskog spoljašnjeg defibrilatora. „Budući da je faktor vreme ključan u zbrinjavanju naglog srčanog zastoja, te da je pravovremena reakcija građana od vitalnog značaja za preživljavanje onih kojima se nagli zastoj dogodi u uslovima van bolnice podržavamo predstojeću kampanju „Život u tvojim rukama“ u svim aspektima“, istakao je državni sekretar.

Prof. dr Dragan Radovanović, hirurg, predsednik Crvenog krsta Srbije objasno je cilj kampanje „Život u tvojim rukama“. „Razvijanje svesti građana o važnosti poznavanja osnovnih mera oživljavanja i rane defibrilacije kod naglog zastoja srca osnovna je ideja koja stoji iza naših aktivnosti“, rekao je on. Profesor je ukazao na to da je sve češća pojava naglog srčanog zastoja  u sportu na svim nivoima, te da će zato edukacija zdravstvenih i sportskih radnika biti dragocena mera za sprečavanje fatalnih ishoda ovih akcidenata. „Naš pristup u kreiranju kampanje podrzumeva postavljanje snažne platforme za narednih nekoliko godina aktivnog rada na ovom planu. Angažovaćemo domaće sportske zvezde i javne ličnosti da bi poruku preneli što dalje i što jače. Želimo da osnovne mere oživljavanja i korišćenje aparata za spoljašnju defibrilaciju postanu normalne veštine modernog čoveka, kao i pismenost ili korišćenje mobilnog telefona“ naglasio je Radovanović.

Doc. dr Dejan Marković, anesteziolog, istakao je kako oživljavanju treba pristupiti u prva 2-4 minuta jer je u tom periodu od zastoja srca najveća šansa da se spase život, zbog čega je ključno upućivanje građana o načinu korišćenja defibrilatora. Međutim, „pored nabavke defibrilatora neophodna je edukacija čitavog stanovništva o osnovnim merama reanimacije, od osnovnih škola pa nadalje“, kazao je Marković.

Prof. dr Vojislav Parezanović, dečiji kardiolog ukazao je na značaj preventivnih pregleda svih aktivnih sportista (od pionira do seniora) jer tako mogu da se otkriju neka oboljenja koja dovode do naprasne smrti. Kao i ostali panelisti, on je poseban akcenat stavio na edukaciju. „Edukacija o prvoj pomoći svih učesnika u sportu (trenera, sudija, igrača) bila bi od neprocenjivog značaja, a stopa uspešne reanimacije u ovako tragičnim događajima neuporedivo veća, ukoliko bi se pored svakog terena obezbedio aparat za spoljašnju defibrilaciju srca“, rekao je doktor Parezanović. 

Damir Štajner, izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije naveo je da je upravo sada pravi trenutak da se povuku konkretni koraci u cilju preveniranja smrtnih ishoda koji bi mogli nastati usled pojave naglog srčanog zastoja. „Spremni smo da pružimo logističku, stručnu pomoć, kao i resurse kako bi se sprovela akcija edukacije stručnjaka u sportu koji rade sa našim vrhunskim sportistima“, kazao je Štajner.

Zorana Arunović, srpska repezentativka u streljaštu rekla je kako se divi energiji koju volonteri Crvenog krsta ulažu da svoje znanje o spasavanju života i prvoj pomoći podele sa svim ljudima dobre volje. Istakla je da se na Olimpijskim igrama velika pažnja posvećuje bezbednosti sportista, kao i da je uobičajeno da članovi tima koji prate sportiste budu osposobljeni za mere oživljavanja i da su često opremljeni  sa automatskim defibrilatorima.

Panel je najavio veliku kampanju „Život u tvojim rukama“ u kojoj će učešće uzeti naši vrhunski sportisti i javne ličnosti (Novak Đoković, Vlade Divac, Milica Mandić i mnogi drugi). Svrha panela i kampanje je nastojanje da se pojača svest građana i sportskih radnika koliko je važna edukacija koja im omogućava da reaguju u trenucima naglog zastoja srca jer su, kada srce stane, prvi minuti dragoceni i spasavaju život.

Edukacija o kojoj je bilo govora podrazumeva savladavanje osnovnih mera oživljavanja i načina korišćenja automatskog spoljašnjeg defibrilatora, aparata namenjenog nemedicinskom kadru, običnim građanima, kada se nađu u prilici da pomognu osobi sa srčanim zastojem i vrate je u život. Kako je nagli srčani zastoj sve češći kod vrhunskih sportista, planirano je da kampanja započne  u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije. Promoteri su naši najpoznatiji sportisti i javne ličnosti koji će pozvati ljude da se uključe učeći mere oživljavanja.