Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obuka „Psihološka prva pomoć i pomoć telefonom“


04.03.2024

U Beogradu je 27. i 28. februara održana obuka „Psihološka prva pomoć i pomoć telefonom“.  Na obuci su bile obrađene teme: linije za pomoć sa informacijama o traumi; šta dobro funkcioniše na linijama za pomoć i šta se može učiniti da budu bolje; uvođenje zahvalnog upita; Psihološka prva pomoć sa izazovnim pozivima kao što je razgovor sa suicidalnim pozivaocima; jednostavni modeli nadzora; briga o sebi, lične i organizacione prepreke praksi samopomoći.

Trening su držali Ea Suzanne Akasha predstavnica Referentnog centra za psihosocijalnu podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević iz Crvenog krsta Srbije i Sanja Pupačić, predstavnik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca iz Sarajeva. Obuka je realizovana u okviru projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom Kovid-19 krize i budućih kriza“ koji finansiraju Evropska unija, Austrijska agencija za razvoj i Austrijski Crveni krst.

Učesnici obuke bili su partneri na projektu iz regiona Zapadnog Balkana koji su bili zaduženi za komponentu psihosocijalne podrške kao i predstavnici lokalnih organizacija Crvenog krsta Srbije koje na lokalu realizuju projekat. Obuka je bila i dobra prilika razmene iskustva i mogućnost da se razgovara o naučenim lekcijama.