Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obuka volontera za rad sa osobama sa dijagnostikovanom demencijom


14.03.2022

Crveni krst Srbije je u petak 11. marta organizovao edukaciju za volontere za korišćenje digitalne aplikacije na tabletima. Vežbe u okviru ove obuke služe za aktiviranje kognitivnih kapaciteta na multimodalne načine i kroz igru. Aplikaciju u okviru projekta razvija DigitAAl Life iz Austrije i  ona sadrži pet komponenti: 

  • Promociju kretanja i mobilnosti;
  • Vežbe koncentracije i pažnje;
  • Vežbe pamćenja, jezika, mišljenja i rešavanja problema;
  • Percepciju (osećaj, dodir);
  • Igranje, smejanje, muziciranje, pevanje.

Vežbe podrazumevaju i četiri nivoa složenosti. Volonteri će jednom nedeljno sa osobama sadijagnozom demencije da rade kognitivne vežbe u cilju usporavanja toka bolesti, ali i u cilju da se ovim aktivnostima pomogne i članovima porodice koji brinu o starijim osobama sa dijagnostikovanom demencijom. Ovim vežbama stimulisaće se postojeći mentalni kapaciteti i usporavati razvoj bolesti, a osobe sa dijagnostikovanom demencijom će imati aktivnost koja će ih okupirati, zabaviti i pružiti im socijalni kontakt. Vežbe se sastoje iz različitih delova: slika, pronalaženja razlika na slikama, sastavljanja puzli, praćenja brojeva, postavljanje brojeva po redosledu, rešavanje problema, i deo koji se sastoji od pesama.

Važna inovativna komponenta u ovom projektu je korišćenje modernih tehnologija u svrhu zdravstvene prevencije i unapređenje zdravlja. Obuku je održala, u ime kompanije Digitaal Life, gospođa Nikoleta šaran.

Ove aktivnosti su deo projekta „Inovativne Centre za podršku u zajednici (I-CCC)“ koji Crveni krst Srbije sprovodi u Crvenom krstu Sombora i Crvenom krstu Pirota, a projekat je finansiran od strane Evropske unije i Austrijske agencije za razvoj.