Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obuka za Crveni krst Gruzije: Nasilje nad starijim ženama


17.10.2022

U okviru projekta „Ublažavanje efekata i posledica COVID-19 kod najugroženijih u društvu sa posebnim fokusom na starije osobe“, stručni saradnici Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević su u Tbilisiju u Gruziji održali obuku za za edukatore i edukatorke Gruzijskog Crvenog krsta. Učesnici obuke bili su zaposleni i volonteri iz sedišta i lokalnih organizacija Gruzijskog Crvenog krsta.  Obuka je održana u periodu 12. i 13. septembra 2022. godine. Uloga Crvenog krsta Srbije u ovom projektu je transfer znanja i iskustva o prevenciji nasilja nad starijim/ ženama osobama kao i dizajniranje istraživanja o nasilju nad starijim ženama u Gruziji, te stručna pomoć u sprovođenju istraživanja.

Opšti cilj programa obuke koji su kreirali eksperti Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević je da profesionalci steknu opšte i profesionalne kompetencije relevantne za prepoznavanje nasilja nad starijim ženama i adekvatno postupanje u tim slučajevima. U okviru obuke postoji pet modula sa 11 tematskih sesija. Teme modula obuhvataju: definicije i koncepti nasilja nad starijim ženama; vrste i karakteristike nasilja nad starijim ženama; faktori rizika i zaštitni faktori; počinioci zlostavljanja; procedure prijavljivanja.

Razmena iskustava u okviru Nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je od izuzetnog značaja za unapređenje položaja ranjivih grupa u ovom slučaju starijih žena. Širom sveta naročito tokom pandemije COVID-19 beleži se povećanje broja slučajeva nasilja nad starijim ženama i obuke zaposlenih i volontera u Crvenom krstu su od velikog značaja kako bi se preveniralo nasilje i pomoglo žrtvama.

Na obuci je učestovalo 20 predstavnika Gruzijskog Crvenog krsta.

Projekat je finansiran od strane Federalnog ministarstva za socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača Austrije a koordinira ga Austrijski Crveni krst.