Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Obukom sportskih radnika u merama oživljavanja počela velika kampanja Crvenog krsta Srbije „Život u tvojim rukama“


17.12.2021

Obuka u praktičnim veštinama oživljavanja  i primeni automatskog spoljašnjeg defibrilatora za sportske radnike i zdravstvene radnike u sportu  realizovana je danas u Svilajncu u postorijama Crvenog krsta Svilajnac.

Obuku je pohađalo 16 učesnika iz redova sportskih trenera, lekara i terapeuta Sportskog saveza Svilajnac.

Ovim je započeta velika kampanja Crvenog krsta Srbije „Život u tvojim rukama“ čiji je cilj razvijanje svesti i edukacija građana da reaguju u trenucima naglog zastoja srca, jer kada srce stane, prvi minuti su dragoceni i spasavaju život.

Obuci zdravstvenih i sportskih radnika u Svilajincu prisustvovali su: prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije i predsednik zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije, dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, dr Darko Javtić, predsednik Skupštine opštine Svilajnac, dr Relja Momčilović, načelnik hitne službe u Domu zdravlja Svilajnac  i prof. Stojadin Stanković, predsednik Crvenog krsta Svilajnac.

„Ministartvo zdravlja  prepoznaje značaj inicijative Crvenog krsta Srbije u realizaciji edukacije građana za mere oživljavanja i primenu automatskog spoljašnjeg defibrilatora, poznajući činjenicu da je faktor vreme ključan u zbrinjavanju naglog srčanog zastoja i da je pravovremena reakcija građana od vitalnog značaja za preživljavanje onih kojima se nagli zastoj dogodi u uslovima van bolnice Ako samo jedan život na ovaj način bude spasen , a lično sam uveren da će efekat kampanje biti mnogo snažniji, ova aktivnost je ispunila svoj cilj.  Mišljenja smo da velika prednost organizacije Crvenog krsta leži u razvijenosti organizacione mreže, te će ova vrsta edukacije jednako biti dostupna građanima u svim  sredinama, bez obzira na veličinu i razvijenost sredine., nagalsio je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije  koje je pokrovitelj ove kampanje.

 

Profesor Radovanović skrenuo je pažnju da iznenadni srčani zastoj najčešće nastaje u vanbolničkim uslovima: Želimo da građanima prenesemo poruku da se ljudski život u tim situacijama može spasiti pravovremenim reagovanjem stečenim na obuci koju organizuje Crveni krst. Obuka podrazumeva savladavanje osnovnih mera kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe aparata za automatsku defibrilaciju namenjenog nemedicinskom kadru, to jest običnim građanima, kada se nađu u prilici da pomognu.

Predsednik Crvenog krsta Srbije ističe da je „Život u tvojim rukama“ nova kampanja kojom će se postaviti snažna platforma za narednih nekoliko godina aktivnog rada na ovom planu i dodaje:  Uključićemo naše poznate sportiste i javne ličnosti da bismo poruku preneli što većem broju građana, na što jasniji način. Želimo da osnovne mere oživljavanja i korišćenje AED aparata postanu prihvaćene veštine naših sugrađana, kao i digitalna pismenost ili korišćenje mobilnog telefona.“

Prve aktivnosti u kampanji  počinju u sferi sporta, ali će se u narednim fazama realizovati u drugim društvenim sferama, kao što su mediji, prosveta, javne službe, korporativni sektor i građani u lokalnoj zajednici.

Nagli srčani zastoj nažalost je sve češći kod vrhunskih sportista. Ovi tragični dodađaji uvek uznemire širu javnost. U tim situacijama često se postavljaju dva pitanja - da li je to moglo da se predvidi i da li je to moglo da se spreči. Preventivni pregledi svih aktivnih sportista su obavezni i mogu da otkriju neka od oboljenja koja dovode do naprasne smrti, ali nažalost ne sva. Zbog toga bi osnovna edukacija o prvoj pomoći svih učesnika u sportu (trenera, sudija, igrača) bila od neprocenjivog značaja, a stopa uspešne reanimacije u ovako tragičnim događajima neuporedivo veća. U narednim mesecima će se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije realizovati obuke za trenere i terapeute olimpijskih sportskih saveza.“ dodao je profesor Radovanović.

Predsednik Crvenog krsta Svilajnac prof. Stojadin Stanković izrazio je zadovoljstvo što Svilajnac prvi grad u kome se započinje edukacija sportskih radnika u merama za spasavanje života. „Tokom svog profesionalnog iskustva uvideo sam značaj brze rakcije na terenu kod povrede sportista. Uveren sam da će ova obuka učiniti naše sportske terene bezbednijim“, istakao je gospodin Stanković.

Ovo je izvanredno iskustvo za mene kao kondicionog trenera, koji provodim svakodnevno sate u radu sa sportistima koji su pod velikim fizičkim naporima. Osećam se sigurnije i sposobnije da odreagujem i želim da poručim svojim kolegama da ove veštine nije teško savladati i da zaista svi treba da znamo kako da pomognemo“, izjavio je polaznik obuke David Sinđelić, trener gimnastičkog kluba.

Pokrovitelj kampanje Ministarstvo zdravlja prepoznalo je značaj inicijative Crvenog krsta Srbije u edukaciji građana za mere oživljavanja i primenu automatskog spoljašnjeg defibrilatora, prepoznajući da je faktor vreme ključan u zbrinjavanju naglog srčanog zastoja, te da je pravovremena reakcija građana od vitalnog značaja za preživljavanje onih kojima se nagli zastoj dogodi u uslovima van bolnice.