Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Održana Izborna Skupština Crvenog krsta Srbije


08.11.2022

U Svečanoj sali  Crvenog krsta Srbije 7. novembra 2022. godine, uz učešće 68 delagata i u prisustvu visokih zvanica i gostiju održana je Izborna sednica Skupštine Crvenog krsta Srbije za mandatni period 2022 – 2026 godine.

Za predsednika Crvenog krsta Srbije izabran je prof.dr Dragan Radovanović, a na prvoj, konstitutivnoj, sednici Upravnog odbora novog saziva za generalnog sekretara izabran je Ljubomir Miladinović. Pored predsednika, na Izbornoj sednici Skupštine Crvenog krsta Srbije, izabrana su: tri podpredsednika Crvenog krsta Srbije, dr Milutin Mihajlović, Živojin Jokanović i Dejan Ukropina; 21 član  Upravnog odbora Crvenog krsta Srbije; članovi  Nadzornog odbora i imenovani su članovi Statutarne komisije Crvenog krsta Srbije.

Izbornoj sednici Crvenog krsta Srbije, prisustvovali su: dr Verica Lazić, specijalna izaslanica predsednika Republike Srbije, ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić, dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja koje su pozdravile prisutne. Skupštini su takođe prisustvovali i Damjan Radović iz Kancelarije za Kosovo i metohiju  i Danijela Nedić, pomoćnica komesara Komesarijata za izbeglice i migracije Vlade Republike  Srbije. Izbornoj sednici  prisustvovali su  i dragi gosti i prijatelji iz Crvenog krsta Crne Gore predsednik Mitar Vučković i generalni sekretar Jelena Dubak kao i predsednik  Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine Milojko Grujičić. Predsednici Crvenog krsta Crne Gore, Mitar Vučinić, i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, Milojko Grujičić, su pozdravili sve prisutne i poželeli uspešan rad u narednom periodu. Jelena Dubak, generalni sekretar Crvenog krsta Crne gore je prof.dr Draganu Radovanoviću uručila poklon Crvenog krsta Crne Gore Crvenom krstu Srbije.

Predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović u svom obraćanju na Skupštini naglasio je :

„Dvogodišnje razdoblje tokom pandemije Korona virusa bio je najspecifičniji period u poslednjih 146 godina postojanja Crvenog krsta Srbije  Pokazali smo veliko znanje, iskustvo i kapacitet organizacije kao velikog sistema koji pokriva svaki kutak naše zemlje i odgovara na globalne, ali i zahteve loklane sredine. Od početka pandemije, Crveni krst je sa 170 organizacija pomogao više od milion pojedinaca paketima hrane i higijenskih srestava, ali i finansijski i na druge načine. Crveni krst Srbije je  distribuirao  oko 9,5 miliona obroka, oko milion i po zaštitnih maski i rukavica, kao i oko 45.000 litara dezinfekcionih sredstava, u čemu je bilo angažovano više od 700 zaposlenih i 5.843 volontera kroz 236.736 volonterskih angažmana. Zahvaljujući dobroj saradnji sa medijima, u tom periodu o Crvenom krstu objavljena su 8.442 priloga u elektronskim medijima i 9.315 tekstova. Uporedo sa pružanjem pomoći smo radili obuku volontera za nove i stare programe u uslovima pandemije“, završio je svoje izlaganje predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović.    

Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiji Republike Srbije, obraćajući se na Izbornoj Skupštini Crvenog krsta Srbije naglasila je: „Biti čovek zvuči jednostavno i mnogi misle da samim rođenjem postajemo ljudi. Međutim, čovek se postaje i čitavog života treba da gradimo sebe da postanemo bolji ljudi“. Navela je da su osnovni postulati na kojima se zasniva rad Crvenog krsta humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo, univerzalnost i dodala da svaka ta reč izgleda kao da se pozdrazumeva, ali da nažalost nije tako.

„Empatiju vrlo često sakrijemo u nekom zapećku naše duše zato što smo obuzeti različitim životnim stvarima i sitnicama, ali da budemo iskreni nije ni lako biti empatičan. Kada otvorimo taj deo naše duše onda vrlo često čini nam se da nosimo i neki veliki teret sa kojim nekada i ne znamo da se nosimo, ali opet na kraju nije ni teško biti dobar čovek“, rekla je Kisić.

Ministarka Kisić je rekla da je dok je bila ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja održan niz zajedničkih aktivnosti sa Crveni krstom Srbije i izrazila nadu da će ta organizacija sarađivati i sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju jer „porodica je naš temelj iz kojeg počivamo, kojem se uvek vraćamo i gde učimo kako da budemo ljudi“.

Na sednici Skupštine Crvenog krsta Srbije razmotren je niz dokumenata i odluka. Po završetku sednice Skupštine održana je i prva, konstitutivna, sednica novog Upravnog odbora Crvenog krsta Srbije.