Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Održana Međunarodna konferencija za porodice nestalih


24.11.2023

U protekla dva dana održana je treća Međunarodna konferencija za porodice nestalih u organizaciji  Centralne agencije za traženje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK). Konferencija je održana korišćenjem ZUM platforme i brojala je više od 700 učesnika, članova porodica nestalih iz više od 44 konferencijska centra u preko 40 zemalja.

Predstavnike porodica nestalih iz Srbije ugostio je Crveni krst Srbije u konferencijskom centru u sedištu Crvenog krsta Srbije.

Tokom dva dana, učesnici Konferencije imali su priliku da u sigurnom prostoru budu saslušani i da razgovaraju o izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju u naporima da saznaju istinu o svojim nestalim članovima, da razmene svoja iskustva o značajnim aspektima rada Udruženja tokom procesa traženja nestalih širom sveta.

Predstavnici iz Srbije imali su priliku da putem ZUM platforme upute uživo poruke zahvalnosti i podrške učesnicima Konferencije tokom “Zlatnog sata” kada su učesnici iz celog sveta bili zajedno u živom prenosu.

Tokom rada je istaknuto da su okupljeni na Konferenciji povezani trajnim vezama koje ne poznaju nacionalnost ili veru, kao ni druge moguće razlike, te da je bol ona nit koja ih spaja. Učesnici su kao važan rezultat dvodnevnog razgovora naveli da nisu sami i da su u prilici da pokažu svetu da je svaka osoba važna, da je svaki nestanak bolan, bez obzira na okolnosti pod kojima se dogodio. Poručili su onima koje je skoro zadesila takva tragedija, i koji su novi u zajedničkoj borbi, da ne odustaju i da je borba vredna svakog truda. Takođe, pozvali su nadležne da ubrzaju proces pronalaska nestalih lica kako se ne bi dogodilo da se bol pretvori u mržnju. U zaključku, svi su se složili da je Konferencija donela dragoceno iskustvo budući da oni koji su u potrazi za nestalima nemaju priliku da govore van svog okruženja.