Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Održana međunarodna obuka za zbrinjavanje teško povređenih u vanbolničkim uslovima


11.03.2024

U Crvenom krstu Srbije održana je trodnevna obuka u zbrinjavanju velikih trauma u vanbolničkim uslovima. Obuka je podrazumevala savladavanje veština neophodnih za prepoznavanje mehanizama povrede i zbrinjavanje teško povređenih, a održali su je ITLS (ITLS – International Trauma Life Support/ Međunarodna organizacija za edukaciju u zbrinjavanje traume u vanbolničkim uslovima) instruktori iz Slovenije.

Svaki polaznik je obučen da izvrši organizovanu, vremenski efikasnu procenu; da odredi prioritete i izvrši najhitnije intervencije i odgovarajuće pripremi za transpost povređenu osobu.

Polaznici su bili lekari i medicinski tehničari iz više klinično-bolničkih centara i službe Hitne pomoći. Oni će znanje unapređeno na ovoj edukaciji nastaviti da prenose dalje kako kolegama, tako i različitim spasilačkim kategorijama među kojima su i timovi Crvenog krsta.  

Glavni fokus kursa bio je prepoznavanje stanja koja zahtevaju hitan transport u bolnicu kako bi se pacijent spasao.

Ova vrsta edukacije može biti korisna i studentima medicine, specijalizantima urgentne medicine, medicinskim sestrama i tehničarima i različitim spasilačkim službama koje imaju obavezu da deluju u slučaju nesreće.

Cilj obuke je bio da motivišemo što veći broj zdarvstvenih radnika i pripadnika spasilačkih službi da unaprede znanja i veštine u ovoj oblasti i prihvate protokole koji se koriste u svetu, tako omogućavajući pacijentima da maksimalno zbrinuti na terenu stignu do bolnice.