Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Održano Državno takmičenje Crvenog krsta Srbije u prvoj pomoći


18.09.2023

U subotu je u Studentskom gradu održano Državno takmičenje Crvenog krsta Srbije u prvoj pomoći kome je ove godine bila tema prva pomoć na javnim manifestacijama. Na takmičenju su učestvovale 42 ekipe iz 31 organizacije Crvenog krsta u Srbiji.

Na otvaranju takmičenja prisutnima su se obratili predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja RS dr Goran Makunčević i državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Mirko Janić. Direktor Studentskog centra Beograda Goran Minić i v.d. direktora Centra za kulturu „Studentski grad“ dr Dubravka Tomić primili su zahvalnice za pomoć i podršku u realizaciji ovogodišnjeg državnog takmičenja, njih je uručio dr Radovanović.

Makunčević je istakao da Crveni krst i Studentski grad imaju punu podršku Ministarstva zdravlja. On je takmičarima poručio da će namećući se u plemenitim veštinama koje su savladali svi danas biti pobednici i poželeo im uspeh.

Janić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje skupu gde se od najmlađih može videti šta je briga i požrtvovanost. On je kazao da je slika sa takmičenja koja ide po Srbiji najlepša danas i naglasio da  Crveni krst i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju rade na istom zadatku brinući o građanima.

Radovanović je poručio volonterima da im se divi na elanu i spremnosti da uče. „Čekate da danas pokažete šta znate, a to što znate jednom će nekome spasiti život. Kad to učinite, kad budete spasili život,  bićete oplemenjeni za veliko iskustvo koje nećete moći da dobijete ni na jedan drugi način“, kazao je i dodao: „U životu uvek treba da se trudite da pomognete, jer time postajete bogatiji“.

Otvaranju su prisustvovali pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luka Čaušić, pukovnik dr Dragan Đorđević iz Ministarstva odbrane, Jelena Stijačić, šefica Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta sa saradnicom Jelenom Kaplanović.

Na ovogodišnjem Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta u prvoj pomoći prvo mesto u kategoriji Omladinaca osvojili su volonteri iz Novog Sada, drugo mesto pripalo je ekipi iz Subotice, a treće ekipi Voždovca. U kategoriji Podmlatka, ovogodišnji prvaci su došli iz Sremske Mitrovice, slede ih volonteri iz Gračanice, a treće mesto pripalo je Novosađanima.

Najbolje rezultate sa Takmičenja u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja koje je održano dan pred nadmetanje u prvoj pomoći pokazala je ekipa Crvenog krsta iz Sombora, drugo mesto osvojio je tim sa Starog Grada, a treće mesto odneli su Užičani. U ovoj kategoriji takmičilo se 15 ekipa Crvenog krsta.

Neretko, upravo su ekipe Crvenog krsta pozvane da obezbeđuju različite manifestacije i pružaju pomoć onima kojima je potrebna. Ovo takmičenje kroz niz simulacija gde je neodložna pomoć potrebna prikazuje veštinu ekipa volontera Crvenog krsta. Takmičenje će dati najspremniju i najobučeniju ekipu volontera.

Volontere Crvenog krsta viđali ste na velikom broju manifestacija, među kojima su Beogradski Maraton, Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici, Olimpijski dan, “Be Active Day”, muzički festival “EXIT” i drugi događaji.