Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Okrugli sto pod nazivom „Obaveze prema roditeljima: da li su zaboravljeni?“


08.03.2022

Na poziv Pokrajinskog zaštitnika građana predstavnici Crvenog krsta Srbije u četvrtak 3. marta 2022. godine učestvovali su na okruglom stolu pod nazivom „Obaveze prema roditeljima: da li su zaboravljeni?“ Nataša Todorović, stručna saradnica Crvenog krsta Srbije je u svom panelu istakla međugeneracijsku solidarnost iz perspektive celoživotnog ciklusa i značaj razumevanja ovog pojma.

„ Važno je da shvatimo da živimo u svetu koji karakteriše demografsko starenje, demografska tranzicija, urbanizacija, promena porodične strukture i ubrzani razvoj novih tehnologija,  sa druge strane i pandemija COVID - 19 poslužila nam je kao uveličavajuće staklo i istakla važnost unapređenja međugeneracijske solidarnosti. Međugeneracijska solidarnost ima nekoliko lica i važna je za sve generacije i svakako nije nešto što se odnosi samo na porodice, ona treba da bude obaveza zajednice ali i države. Ukoliko međugeneracijsku solidarnost posmatramo iz perspektive starije osobe, svako od nas pojedinačno ima svoja očekivanja o tome ko će o nama da brine kada ostarimo. Da li je briga o starijim osobama obaveza samo porodice, jer se pokazalo da neke starije osobe nemaju decu, dok neka deca nisu u mogućnosti da brinu o ostarelim roditeljima, neka deca se brinu na daljinu, do ekstremnih slučajeva da deca ne žele da vode računa o svojim roditeljima? Upravo zato potrebni su nam zakonski okviri i mehanizmi koji bi omogućili da starije osobe ostvare svoja prava na zaštitu i negu. Potrebno je pomoći članovima porodice da što kvalitetnije brinu o svojim ostarelim članovima. Kako kvalitetno brinuti o nekom čija dobrobit zavisi od vas, a vi niste prošli obuku, niste dobili uslugu podrške, niste dobili slobodan dan, niti imate informacije koje su vam neophodne za što kvalitetnije sprovodite usluge nege. Za starost se treba pripremiti, tako što ćemo imati na umu da se starenje ne dešava samo nekom drugom, starenje se dešava i nama i da ljudska prava starijih danas su ljudska prava nas sutra.

Ukoliko ovu istinu ignorišemo kao pojedinci, kao zajednica i kao država nećemo biti u stanju da obezbedimo solidarno društvo po meri svih generacija u kome će roditelji da brinu o deci, a odrasla deca da brinu o ostarelim roditeljima, potrebna nam je multisektorska saradnja na svim nivoima, potrebna je veća uključenost starijih u društvo i mogućnost da se njihov glas čuje“ rekla je Nataša Todorović stručna saradnica Crvenog krsta Srbije.