Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Okrugli sto „Pravo na starost – nasilje nad starima“


07.10.2021

Tokom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba predstavnik Crvenog krsta Srbije uzeo je učešće na okruglom stolu „Pravo na starost – nasilje nad starijima“ koji je organizovao Pokrajinski zaštitnik građana. Na okruglom stolu učestvovali su stručnjaci iz oblasti prava starijih osoba, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijskih uprava sa teritorije APV, predstavnici Centara za socijalni rad, Višeg javnog tužilaštava u Novom Sadu, Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, Crvenog krsta – predstavnici lokalnih organizacija sa teritorije APV, Domova za starije i penzionere.

Prema podacima do kojih je u svojim istraživanjima došao Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, kriva nasilja nad starijim osobama od 2018. pa do danas se znatno povećala. Jedna od dobijenih analiza ukazuje da je najprisutnije psihičko nasilje nad starijim osobama dok je prema analizi praćenja izveštavanja elektronskih medija utvrđeno da su mediji najviše izveštavali o fizičkom nasilju. Žrtve nasilja su žene  i to u mnogo većem procentu nego što su to muškarci starije životne dobi.

Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije koja je pozvana kao ekspert govorila je o tipovima, prevalenciji i riziku od nasilja nad starijim osobama. Važan deo njenog predavanja odnosio se na problem zašto starije žene ne prijavljuju nasilje i koje su to prepreke sa kojima se starije žene suočavaju kada žele da ostvare svoja prava, pre svega parvo na sigurnost i život bez nasilja. Ne treba zaboraviti da je nasilje nad starijima javno-zdravstveni problem, problem rodne ravnopravnosti i kršenja ljudskih prava. A najveću rizik od nasilja je funkcionalna zavisnost, godine, socijalna izolacija, opterećenje negom i socijalne norme.