Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Oporavak dece korisnika humanitarnih programa Crvenog krsta Srbije


24.09.2020

Crveni krst Srbije, uz zahvalnost na izraženoj izuzetnoj humanosti i solidarnosti građanima Beograda koji su se odazvali pozivu Crvenog krsta Srbije da podrže i učestvuju u akciji „Vodimo na oporavak decu korisnike humanitarnih programa Crvenog krsta Srbije“ i uplatili prilog posredstvom uplatnice koju su dobili uz martovske račune objedinjene naplate „Infostana“, obaveštava da je planirana realizacija oporavka dece na moru,  zbog aktuelne epidemiološke situacije sa virusom korona, odložena do daljnjeg, odnosno do vremena kada epidemiološka situacija to dozvoli.

Crveni krst Srbije ne odustaje od organizacije oporavka dece, već Program oporavka dece, kao i sve druge programe i aktivnosti, prilagođava datim okolnostima.

U prilog tome govori sagledavanje mogućnosti u prethodnim mesecima da se oporavak dece realizuje na isti način i sa istim sadržajem u 5 odmarališta Crvenog krsta u Srbiji.

U skladu sa ukupnom situacijom, nemogućnošću putovanja u Crnu Goru u vreme đačkog raspusta,  preporukom dobijenom od nadležne, stručne zdravstvene institucije - Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ kojem se Crveni krst obratio i koji je na osnovu svih činjenica, izneo stručan stav i preporuku da se program oporavka dece iz socijalno ugroženih sredina usled „nestabilne“ zdravstvene situacije do daljeg odloži, realizacija oporavaka dece kako na moru, tako i u odmaralištima u Srbiji u letnjoj sezoni 2020. godine nije moguća.

Sva do sada uplaćena, kao i sredstva koja će biti uplaćivana na račun Crvenog krsta Srbije sa ovom namenom, biće strogo namenski i utrošena na oporavak dece kada se uslovi za bezbednu realizaciju stvore.

Verujemo da ćemo zajedno, u narednoj realizaciji obradovati veći broj dece. 

Crveni krst Srbije će sa velikom pažnjom i dalje redovno pratiti razvoj epidemiološke situacije u pogledu infekcije virusom kovid, te redovno informisati javnost o razvoju situacije i mogućnosti realizacije oporavka dece u organizaciji Crvenog krsta Srbije.            

Crveni krst Srbije se još jednom zahvaljuje svim građanima koji su učestvovali  svih prethodnih, kao i onima koji su učestvovali ove godine u akciji oporavka dece korisnika humanitarnih programa Crvenog krsta Srbije.