Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Otvorena izložba fotografija "ZDRAVSTVENA ZAŠTITA KOJOM SE SPASAVAJU ŽIVOTI MIGRANTA NA BALKANU" u Somboru


03.02.2020

Izložba fotografija "ZDRAVSTVENA ZAŠTITA KOJOM SE SPASAVAJU ŽIVOTI MIGRANTA NA BALKANU" otvorena je u sredu 29. januara u Somboru na Pedagoškom fakultetu, a u prisustvu predstavnika opštine Sombor, institucija, studenata, građana i organizacija Crvenog krsta iz susednih opština. Izložbu je realizovao Crveni krst Sombora u saradnji sa Kulturnim centrom „Laza Kostić“ iz Sombora i Pedagoškim fakultetom.

Fotografije su nastale u migrantskim centrima u Srbiji (Subotici i Somboru), Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, tokom jula i avgusta 2019. godine, zahvaljujući podršci Međunarodne Federacije Društava Crvenog Krsta i Crvenog Polumeseca (MFCK) i fotografu Victoru Lackenu koji je zabeležio izazove sa kojima se suočavaju izbeglice i migranti na svom dugom i teškom putovanju ali i rad volontera i zaposlenih Crvenog krsta Srbije i Nacionalnih Društava u drugim državama kojim im se pruža neophodna zdravstvena pomoć i psihosocijalna podrška.

Na svečanom otvaranju u Somboru govorili su prof. dr. Tihomir Petrović, predsednik Saveta Pedagoškog fakulteta u Somboru, docent dr. Miloš Petrović, predsednik Crvenog Krsta Sombor i Vesna Paštrović, direktorka Kulturnog centra Sombor. Samu izložbu svečano je otvorio Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, a ceo program vodila je Nataša Todorović, stručni saradnik u Crvenom krstu Srbije.

Istraživanje Crvenog krsta Srbije sprovedeno u 2019. godini u saradnji sa Mrežom psihosocijalnih inovacija PIN, pokazalo je da je 72,5% migranata u centrima u Srbiji psihološki vulnerabilno i da aktivnosti podrške treba između ostalog da obuhvate i značajnu psihosocijalnu podršku. Fotografije iz Srbije pokazuju upravo aktivnosti Crvenog krsta Srbije iz oblasti pružanja psihosocijalne podrške migrantima na teritoriji republike Srbije.

Nataša Todorović je svoje obraćanje na ceremoniji otvaranja izložbe završila ovim rečima: „Neko je jednom rekao ’ljudi bi bili srećni kada bi mogli da biraju pol, roditelje i državu u kojoj će se roditi.’ Trebalo bi svi da se zapitamo da li smo, s obzirom da niko od nas to ne može da bira, na ovim slikama mogli da budemo i mi.“