Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

U SVEČANOJ SALI SKUPŠTINE GRADA KRAGUJEVCA OTVORENA IZLOŽBA ''ZAROBLjENO VREME''


10.12.2021

OTVORENA IZLOŽBA ''ZAROBLjENO VREME''

- izložba posvećena nestalim licima, žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji -

Izložba ‘’Zarobljeno vreme’’ u organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i Crvenog krsta Srbije (CKS) otvorena je u Svečanom salonu Skupštine grada Kragujevca u nedelji u kojoj se obeležava Dan ljudskih prava, 10. decembra.

Ova izložba nastala je kao rezultat projekta psihosocijalne podrške i podrške mentalnom zdravlju za porodice nestalih lica pokrenutom u Crvenom krstu Kragujevac u organizaciji MKCK i CKS. Porodice su radile na izradi umetničkih crteža posebnog značenja i značaja, na „satovima“ koji simbolizuju ne samo identitet njihovog nestalog srodnika, već i teško breme čekanja.

Otvarajući izložbu, šefica Regionalne delegacije MKCK u Beogradu Jelena Stijačić je izjavila da se od skoro 35.000 ljudi čiji je nestanak prijavljen MKCK, gotovo 10.000 imena još uvek nalazi na spisku nestalih i ponovila apel MKCK predstavnicima vlasti iz zemlje i regiona kao i međunarodnim akterima, da ulože dodatni napor da se dođe do informacija koje mogu pomoći da se rasvetle sudbine što većeg broja nestalih lica.

Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije je naglasio da svaki ovaj sat na izložbi predstavlja jednu osobu i njen glas, da «je vreme» da se vrate porodici, da «je vreme» da se neizvesnost smanji, da «je vreme da prestanu da budu zarobljenici vremena», da je «krajnje vreme» da se nešto učini.

Takođe je istakao da se ova izložba održava u gradu Kragujevcu, gradu koji neguje sećanje, solidarnost, humanost i otvorenost.

Ovom izložbom radova članova porodica nestalih MKCK i CKS žele da skrenu pažnju javnosti na humanitarnu dimenziju problema nestalih lica, obične ljudske priče i konkretne potrebe ovih porodica.

Na izložbi je prikazano 17 radova članova porodica nestalih koje su nastale tokom leta na radionicama psihosocijalne podrške u Crvenom krstu Kragujevac.

Izložba „Zarobljeno vreme“ biće otvorena od 9. decembra u Skupštini grada Kragujevca.