Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Otvorena izložba "ZDRAVSTVENA ZAŠTITA KOJOM SE SPASAVAJU ŽIVOTI MIGRANTA NA BALKANU"


20.12.2019

Crveni krst Srbije je obeležio Međunarodni dana migranata, 18. decembar otvaranjem izložbe fotografija "ZDRAVSTVENA ZAŠTITA KOJOM SE SPASAVAJU ŽIVOTI MIGRANTA NA BALKANU" u Zadužbini Ilije. M Kolarca.

Fotografije su nastale u migrantskim centrima u Srbiji (Subotici i Somboru), Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, tokom jula i avgusta 2019. godine, zahvaljujući podršci Međunarodne Federacije Društava Crvenog Krsta i Crvenog Polumeseca (MFCK) i fotografu Victoru Lackenu koji je zabeležio izazove sa kojima se suočavaju izbeglice i migranti na svom dugom i teškom putovanju ali i rad volontera i zaposlenih Crvenog krsta Srbije i Nacionalnih Društava u drugim državama kojim im se pruža neophodna zdravstvena pomoć i psihosocijalna podrška.

Otvaranju izložbe je prisustvovao Andrej Kazakov, koordinator predstavništva UNHCR za Srbiju koji je u svom govoru istakao važnost angažovanja svih aktera na pružanju podrške migrantima, pogotovo u domenu zdravstvene zaštite koja im je neophodna, i da je rad Crvenog krsta u ovoj oblasti izuzetno važan.

Dr Davron Mukhamadiev, Šef odseka za zdravstvo u kancelariji Međunarodne federacije društava crvenog krsta i Crvenog polumeseca za evropski region je u svom govoru skrenuo pažnju na važnost razumevanja zdravstvene zaštite kao ključnog elementa u spasavanju života izbeglica i migranata na balkanskoj ruti i podsetio da Međunarodni dan migranata treba da služi da se u fokus pažnje dovede ova velika populacija koja živi pod stalnim rizikom. On je istakao i mentalno zdravlje kao važnu komponentu opšteg zdravlja i dobrobiti i govorio o naporima Crvenog krsta Srbije na njegovom očuvanju.

Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije je govorio o tome kako je rad balkanskih Nacionalnih Društava i Crvenog krsta Srbije primer za čitav svet kako se migrantskoj populaciji pruža podrška, a Nataša Todorović, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije je govorila o uspešnoj saradnji Nacionalnih Društava iz tri države, uz podršku Međunarodne federacije i istakla volontere kao primer kome svi treba da težimo.

Izložba "ZDRAVSTVENA ZAŠTITA KOJOM SE SPASAVAJU ŽIVOTI MIGRANTA NA BALKANU" trajaće do ponedeljka 23. decembra.