Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Pet godina ”Kutka za kvalitetnije starenje”


23.12.2017

Crveni krst Kragujevca je u petak 22. decembra 2017. godine obeležio pet godina ”Kutka za kvalitetnije starenje”. Kutak predstavlja primer dobre prakse koji promoviše socijalnu uključenost starijih, zdrave stilove života, solidarnost, volonterizam i međugeneracijsku solidarnost.

Svečanost povodom ovog jubileja održana je u Skupštinskoj Sali Gradske uprave u Kragujevcu. Gordana Damnjanović, član gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu čestitala je jubilej i istakla značaj rada Kutka, a takođe je izrazila nadu da će ovaj primer dobre prakse moći da se proširi i na druge opštine, jer usluge u zajednici predstavljaju vrlo važan korak u borbi protiv usamljenosti.

Predstavnica Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović istakla je da Kutak pored svojih redovnih aktivnosti predstavlja i zagovaračku platformu za poboljšanje kvaliteta života starijih na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou. Kroz aktivnosti se pomaže ugroženim starijim osobama, ali se ujedno i promoviše pozitivna slika o starenju i starijima. Promoviše se celoživotno učenje, znanje i iskustvo koje je vrlo važno za zdravo i aktivno starenje.

Na ovoj svečanosti prvu put je dodeljeno priznanje Crvenog krsta Kragujevac „dr Desanka Branković Milosavljević“ volonterki Milki Ignjatović koja je za 30 godina  volonterskog angažmana poklonila više od 20.000 sati volonterskog rada onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i mreže Dignitas iz Crne Gore, kao i predstavnici Crvenog krsta Makedonije, NVO Humanost i predstavnik mreže InkluzivaM iz Makedonije. Nakon toga su partneri posetili Crveni krst Kragujevca i imali prilike da se upoznaju sa aktivnostima za starije koje se sprovode u ovoj sredini (grupe samopomoći, pomoć telefonom, Kutak za kvalitetnije starenje, radni vikend na selu, telefonski krug i viškovi hrane). I ova poseta bila je deo redovnih aktivnosti u okviru projekta "INICIJATIVA ZA SOCIJALNO UKLJUČIVANJE STARIJIH OSOBA" koji finansira Evropska unija, Austrijska agencija za razvoj i Austrijski Crveni krst.