Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Pomoć Austrijskog Crvenog krsta


28.05.2020

Sedište Crvenog krsta Srbije danas je bilo domaćin visokih zvaničnika Republike Austrije na početku posete Republici Srbiji. Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije sa saradnicima, bio je domaćin Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Vlade Srbije i ministru inostranih poslova i Jadranki Joksimović, ministru za evropske integracije, koji su dočekali Aleksandera Šalenberga, saveznog ministra za Evropu, integracije i spoljne poslove i Karolin Edštadler, ministarke za Evropsku uniju i Ustav Republike Austrije. Tokom 144 godine duge istorije Crvenog krsta Srbije ovo je prvi put da su 4 ministra iz Srbije i neke druge države, u ovoj prilici Austrije, istovremeno posetilo Crveni krst Srbije.

Visoki gosti iz Austrije, inicirajući da zvanična poseta počne u magacinu Crvenog krsta Srbije simboličnim činom predaje humanitarne pomoći, ovim činom su izrazili priznanje za humanitarni rad Crvenog krsta Srbije u Republici Srbiji i istovremeno veliko poštovanje ugledu koje naše nacionalno društvo ima u Međunarodnom Crvenom krstu, posebno dosledno zastupajući stavove o celovitosti i integritetu Crvenog krsta Srbije. Istovremeno, prihvatajući ovu inicijativu, visoki predstavnici Republike Srbije su potvrdili uvažavanje i podršku za dosledan i, na Zakonu o Crvenom krstu Srbije i Osnovnim principima zasnovan, uspešan humanitarni rad volontera i saradnika Crvenog krsta Srbije na svim nivoima organizovanja – od organizacija u opštinama i gradovima preko pokrajinskih organizacija do sedišta Crvenog krsta Srbije.

Tom prilikom izvršena je predaja humanitarne pomoći koja je nabavio Crveni krst Srbije iz sredstava doniranih od strane Austrijskog Crvenog krsta obezbeđenih od Razvojne agencije Austrije. Donirano je 1.000 porodičnih paketa sa higijenskim sredstvima koji će biti distribuirani socijalno ugroženom stanovništvu u 10 opština treće i četvrte kategorije razvijenosti.

Vlada Austrije donirala je i milion evra na ime Apela Međunarodnom Crvenom krstu od kojih  je 200.000 evra namenjeno za podršku humanitarnim programima Crvenog krsta Srbije za najugroženije građane u Srbiji.