Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

POMOĆ POPLAVLjENOM PODRUČJU U KURŠUMLIJI, PROKUPLjU, PRIBOJU, RAŠKOJ I SJENICI


23.01.2023

Usled obimnih padavina koje su zahvatile zapadni, jugozapadni i južni deo Srbije, došlo je do izlivanja reka i bujičnih poplava u 15 sredina.

Organizacije Crvenog krsta Srbije u gradovima i opštinama u sredinama sa poplavljenim domaćinstvima su od 19. januara na terenu i sprovode procenu potreba i pomažu najugroženijima u koordinaciji sa lokalnim samoupravama i štabovima za vanredne situacije. Organizacije Crvenog krsta Srbije su već distribuirale interventne artikle pomoći u skladu sa najhitnijim potrebama stanovništva.

Najveći broj ugroženih porodica je na Kosovu i Metohiji, gde su organizacije Crvenog krsta pomogle najugroženijima kroz podršku tokom evakuacije, crpljenje vode iz poplavljenih prostorija, dezinfekciju zidova, postavljanje sušilica i distribuciju garderobe i neophodnih artikala pomoći, posebno za ishranu beba i dece.

Veliki problem i dalje predstavljaju visoki nivoi vodotokova na rekama, oštećena putna mreža i pojave klizišta.

Crveni krst Srbije će danas, 23. janura 2023. godine, uputiti 5 tona pomoći za 111 najugroženijih domaćinstava u opštinama Kuršumlija, Prokuplje, Priboj, Raška i Sjenica u vidu paketa hrane i higijene, setova za čišćenje posle poplava, dezinfekcionih sredstava, čizama, najlona za prekrivanje i sušilica.

U narednim danima Crveni krst Srbije i operativne organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama nastaviće da prate situaciju u poplavljenim sredinama i pružaju pomoć najugroženijima.