Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Poseta ministra spoljnih poslova Švajcarske Crvenom krstu


12.02.2013

Ministar spoljnih poslova Švajcarske gospodin Didier Burkhalter posetio je Crveni krst Čukarice koji realizuje projekat „Zajednički program za inkluziju romske dece i dece izosetljivih grupa u obrazovanje“ u saradnji sa Osnovnom školom ’’Aca Milosavljević’’ u Rušnju.

Ministar Burkhalter je upravo svoju posetu Srbiji započeo obilaskom osnovne škole u Rušnju gde se aktivnosti u okviru ovog projekta sprovode sa ciljem uključivanja romske dece i dece iz osetljivih grupa u obrazovni sistem.

Ministra Burkhaltera su dočekali predstavnici, opštine Čukarica, Osnovne škole ’’Aca Milosavljević’’ kao i predstavnici Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Čukarice.

Prilikom posete ministar je imao priliku da se upozna sa korisnicima projekta, polaznicima predškolskog programa, i da se uveri u rezultate rada sa decom.

Pored dece ministar Burkhalter i njegova delegacija su imali priliku da razgovaraju sa roditeljima o važnosti ovakvih programa podrške za pripremu i uključivanje romske dece i dece iz osetljivih grupa u obrazovni sistem.

Crveni krst Srbije realizuje Zajednički program za inkluziju romske dece i dece iz osetljivih grupa u obrazovanje od 2002. godine, a od 2004. godine uz kontinuiranu podršku Shvajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Pored Crvenog krsta Čukarice ovaj program se realizuje u još 50 organizacija Crvenog krsta u gradovima i opštinama u saradnji sa svojim partnerima, osnovnim školama i predškolskim ustanovama. Aktivnosti projekta se realizuju sa 3548 dece gde se ona pripremaju za uključivanje u obrazovni sistem, i obezbeđuje im se podrška u savladavanju školskog gradiva. Pored ovih aktivnosti deca imaju prilike i da nešto više nauče o toleranciji, nenasilnoj komunikaciji i rešavanju sukoba mirnim putem, ličnom i kulturnom identitetu i poštovanju različitosti kroz učešće u programu Crvenog krsta Srbije „Promocija humanih vrednosti“.

Kontinuirane aktivnosti se sprovode i sa roditeljima romske dece i dece iz osetljivih grupa sa ciljem da se podigne svest roditelja o značaju obrazovanja.

Roditelji učestvuju na različitim predavanjima u vezi sa zdravstvenom i socijalnom zaštitom i što je najvažnije oni se uključuju i u aktivnosti opismenjavanja.

Crveni krst Srbije će ove aktivnosti nastaviti i u narednom periodu uz značajnu podršku Shvajcarske agencije za razvoj i saradnju.