Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Poseta Udruženju za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac


14.08.2023

U okviru velikog regionalnog projekta “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 krize i budućih kriza” koji finansiraju Evropska unija  i Austrijska agencija za razvoj važan deo predstavljaju mikrograntovi kojih ima 62 u regionu, a 11 u Srbiji.  Jedan od projekata je imao za cilj podršku osoba sa autizmom koju realizuje Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac. U subotu 12. avgusta 2023. godine u 10 časova realizovana je aktivnost sadnje Japanske trešnje u Spomen parku u Šumaricama kod spomenika “Sto za jednog”. Ovo je aktivnost kojom se skreće pažnja na osobe sa autizmom i potrebu za njihovim većim uključivanjem u društvo. Nataša Todorović, koordinatorka projekta u okviru svoje posete je učestvovala u pošumljavanju. 

Pored ove aktivnosti predstavnica Crvenog krsta Srbije posetila je Maršić nadomak Kragujevca, i parohijski dom pri crkvenoj opštini Maršićanskoj – crkva Sveti Vasilije Veliki gde je prisustvovala aktivnostima koje se organizuju za osobe sa autizmom.

Realizacija ovog projekta imala je za cilj osamostaljivanje osoba sa autizmom u svakodnevnim životnim veštinama i navikama. Sa njima su radili terapeuti koji imaju iskustva u radu sa korisnicima. Oni su, svako u skladu sa svojim mogućnostima pripremali obroke, postavljali sto, nameštali krevete. Zatim su pripremali slatko od aronije, trešnje, maline, dinje i kupine, pakovali ga u male tegle i lepili etikete. Pravili su sapune od glicerina sa raznim dodacima, razlivali su ih u kalupe, a kada su bili gotovi vadili su ih iz kalupa da bi se osušili. Šarali su magnete u različitim oblicima. Takođe su imali i rekreativne sadržaje koji su prilagođeni njima i njihovim potrebama.

Tokom implementacije projekta realizovana su tri kampa, a programi su se odnosili na sticanje životnih veština kod osoba sa autizmom i njihovo osamostaljivanje, realizovanje izleta u Novi Sad i obeležavanje Svetskog dana autizma.

Projektom treba da se skrene pažnja na osobe sa autizmom i njihove porodice i da se istakne da su oni ravnopravni članovi zajednice, da je neophodno da budu uključeni u društvo i da je potrebno da dobiju adekvatnu podršku koja će omogućiti osamostaljivanje osobe sa autizmom i jačanje porodice kroz unapređenje kvaliteta života.

Ovaj projekat je pokušaj da se senzibiliše javnost i smanji diskriminacija, ali je takođe i proces učenja za sve nas da saznamo što više o autizmu i potrebama porodica. On je i važan korak ka cilju da niko ne bude zaboravljen i izolovan.