Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

POZIV NOVINARIMA - ŽIVOT U TVOJIM RUKAMA


28.12.2021

Poštovani,

Stručni tim Crvenog krsta Srbije u okviru kampanje “Život u tvojim rukama”, u sredu 29. decembra sa početkom u 12 časova u prostoru Osnovne škole „12. decembar“ u Sjenici, održaće obuku trenera, fizioterapeuta i sportskih radnika Sportskog saveza Sjenica.

Događaju prisustvuju i prisutnima se obraćaju profesor dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije i predsednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije, naš promoter, atletičar Asmir Kolašinac, a najavljeno je i prisustvo državnog sekretara Ministarstva zdravlja dr Mirsada Đerleka.

Akcenat kampanje  “Život u tvojim rukama” je na edukaciji građana da reaguju u trenucima naglog zastoja srca jer su, kada srce stane, prvi minuti dragoceni i spasavaju život. Izvođenjem mera oživljavanja “kupujemo dragoceno vreme” do dolaska medicinske službe jer samo čekanje na hitnu pomoć ili pomoć lekara bez adekvatne pomoći može dovesti do smrtnog ishoda.

Prvi korak je obuka lekara sportske medicine i trenera koji će nastaviti, zajedno sa stručnim timom Crvenog krsta Srbije, edukaciju opšte populacije. Ujedno, znanja stečena obukom moći će da primenjuju u svom radu sa sportistima.

Cilj: širenje svesti o tome da možemo spasiti ljudski život pravovremenim reagovanjem stečenim na obuci koju organizuje Crveni krst Srbiije.

Obuka podrazumeva savladavanje osnovnih mera oživljavanja i načina korišćenja automatskog spoljašnjeg defibrilatora, aparata namenjenog nemedicinskom kadru, običnim građanima kada se nađu u prilici da pomognu osobi pod srčanim zastojem i vrate je u život. Aparati za automatsku defibrilaciju trebalo bi da budu dostupni na mestima okupljanja velikog broja ljudi kao što su aerodromi, sportski centri, tržni centri i sl.

Budući da je nagli srčani zastoj sve češći kod vrhunskih sportista, kampanja je započela koncentracijom na ovu specifičnu grupu. Promoteri su stoga naši najpoznatiji sportisti: Asmir Kolašinac, Miloš Teodosić, Zorana Arunović, Boban Marjanović i drugi. Oni će pozvati ljude da se uključe.

Gotovi su bilbordi na kojima su naši poznati sportisti. Moto (slogan) je: Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako.

Pozivamo vas da prilogom propratite događaj i tako zajedno sa nama učestvujete u akciji koja može da spase život.

Molimo vas da svoje prisustvo najavite na broj telefona:0628801523 dr Ljubica Dragišić I 0628801515 Aleksandar Pantelić. ili na adresu: ljubica@redcross.org.rs I aleksandar.pantelic@redcross.org.rs.

                                                    Crveni krst Srbije

                                                    Služba za infomisanje