Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Počinju obuke Crvenog krsta Srbije u veštinama oživljavanja i primeni automatskog spoljašnjeg defibrilatora u okviru kampanje „Život u tvojim rukama“


16.12.2021

Kako je moguće da vrhunski fudbaler dobije zastoj srca na terenu? Zašto se ovo sve češće dešava? Zašto veština oživljavanja treba da bude jedna od važnih životnih veština savremenog čoveka? Koliko je ovo znanje primenljivo u sportu i različitim životnim situacijama?

Pozivamo vas da u petak, 17. novembra 2021. godine u 10 časova prisustvujete prvoj obuci sportskih trenera, lekara i terapeuta koja se realizuje u okviru kampanje Crvenog krsta Srbije „Život u tvojim rukama“. Obuka se održava u Svilajncu u postorijama Crvenog krsta Svilajnac.

Obukama za sportiste i sportske radnike iz Sportskog saveza Svilajnac počinje velika kampanja Crvenog krsta Srbije „Život u tvojim rukama“ čiji je cilj razvijanje svesti i edukacija građana da reaguju u trenucima naglog zastoja srca, jer kada srce stane, prvi minuti su dragoceni i spasavaju život.

Želimo svim građanima da prenesemo poruku da možemo spasiti ljudski život pravovremenim reagovanjem stečenim na obuci koju organizuje Crveni krst Srbije. Obuka podrazumeva savladavanje osnovnih mera oživljavanja i načina korišćenja automatskog spoljašnjeg defibrilatora, aparata namenjenog nemedicinskom kadru, običnim građanima, kada se nađu u prilici da pomognu osobi sa srčanim zastojem i vrate je u život.

Budući da je nagli srčani zastoj sve češći kod vrhunskih sportista, u narednim mesecima će se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije realizovati obuke za trenere i terapeute olimpijskih sportskih saveza. Promoteri kampanje su naši najpoznatiji sportisti i javne ličnosti koji će pozvati ljude da se uključe učeći mere oživljavanja.

Pokrovitelj kampanje je Ministarstvo zdravlja, a obuci u Svilajncu kojom započinjemo edukacije u sportu prisustvovaće prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije i predsednik zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Molimo vas da svoj dolazak najavite preko i-mejl adrese: serbia@redcross.org.rs  ili na brojeve telefona: 062 8801523 dr Ljubici Aleksić ili 062 8801515 Aleksandru Panteliću