Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Predavanje na Interdisciplinarnoj letnjoj školi o prisilnom raseljavanju


01.08.2023

U Beogradu je između 15 i 29. jula održana Interdisciplinarna letnja škola o prisilnom raseljavanju, a u organizaciji Fakulteta političkih nauka Beogradskog univerziteta. U okviru ove letnje škole i Seminara o zdravlju i životu na putu Nataša Todorović, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije je 24. jula održala predavanje studentima baveći se aktivnostima Crvenog krsta Srbije usmerenim na očuvanje zdravlja migranata na teritoriji Srbije.

Ova letnja škola bavi se bezbednošću migranata posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini, manifestacijama različitih formi naslja nad migrantima, kao i modelima nege koji su im dostupni. U letnjoj školi su ove godine učestvovali profesori i studenti sa Bostonskog univerziteta, Beogradskog univerziteta, Sarajevskog univerziteta, Sarajevske škole za nauku i tehnologiju i Škole dizajna države Rod ajlend.

Nataša Todorović dala je pregled aktivnosti Crvenog krsta Srbije pokrivajući četiri glavne oblasti: zdravstvenu edukaciju, promociju i prevenciju, prvu pomoć, osnovnu zdravstvenu zaštitu i mentalno zdravlje sa psihosocijalnom podrškom. Ona je predstavila i rezultate istraživanja Crvenog krsta Srbije o mentalnom zdravlju migranata a koje je rađeno krajem 2018. i početkom 2019. godine, ukazujući da čak 72,5% migranata u riziku od problema vezanih za mentalno zdravlje, a da više od jedne četvrtine, 28,6% ima simptome depresije, a koja je daleko više prisutna kod žena sa čak 41,7%.