Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Predstavnica Crvenog krsta Srbije na 66. sesiji NVO Komisije o statusu žena


31.03.2022

U okviru 66. sesije NVO Komisije o statusu žena koja je organizovana od 14. do 25 marta 2022. godine, a u okviru događaja koji je 24. marta organizovala Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijim osobama (INPEA), učestvovala je Nataša Todorović, stručna saradnica, psiholog iz Crvenog krsta Srbije. Tema događaja je bila: Zagovaranje-Edukasija-Legislativa: „Alatke za borbu protiv nasilja nad starijim ženama i udovicama“.

Događajem je predsedavala Susan Somers, predsednica mreže INPEA.

Panelistkinje su bile ekspertkinje i istraživačice iz oblasti zaštite starijih žena od nasilja i zaštite ljudskih prava starijih žena.

Nataša Todorović, koja je i predstavnica mreže INPEA za Evropu,  pričala je o nedavno završenom istraživanju o nasilju nad starijim ženama na Zapadnom balkanu i u još dve države istočne Evrope. Ona je istakla da je ovo istraživanje važno, jer je jedno od retkih istraživanja koja zahvataju više država i osvetljavaju temu o kojoj se malo zna jer je nasilje nad starijim ženama skriven fenomen. Mali broj istraživanja se njime bavi i postoji mali broj programa prevencije, kao i odgovarajućih usluga za starije žene koje prežive nasilje. Istraživanje je bilo rezultat različitih zagovaračkih aktivnosti iz različitih projekata gde su povezani partneri sa razlčičitih nivoa: Crveni krst Srbije, Evropska unija, UNFPA, INPEA, OEBS...

U okviru sesije govorili su i sledeći govornici:

Dr Emem Omokaro, izvršna direktorka, Nacionalne agencije za starenje Nigerije, govorila je o naporima svoje vlade da se izgradi svest o nasilju nad starijim ženama i udovicama i edukaciji na nivou zajednica kojima se gradi osetljivost za fenomen zlostavljanja starijih.

Dr Pat Brownell, Univerzitet Fordham i INPEA Severne Amerike, predstavila je snage i izazove istraživačkih okvira za najbolje razumevanje nasilja nad starijim ženama (VAOW)

Ferdous Ara Begum, bivša članica CEDAW komiteta, i nacionalna predstavnica INPEA za Bangladeš, govorila je o naporima zajednica i vlada vezanih za rešavanje problema nasilja nad udovicama u jugoistočnoj Aziji.