Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Preporuke za starije tokom letnjih vrućina


12.07.2017

Starije osobe teže podnose visoke temperature od mlađih ljudi iz nekoliko razloga:

  1.  Teže se prilagođavaju naglim promenama temperature u odnosu na mlađe.
  2. Mnogi od njih imaju hronične zdravstvene probleme koji mogu da menjaju normalnu telesnu reakciju na toplotu.
  3. Oni češće uzimaju lekove koji utiču na sposobnost tela da reguliše temperaturu ili lekove koji koče znojenje.


Preporuka je da tokom ovog vrelog talasa u periodu od 10 do 17 časova starije osobe ne bi  smele da se izlažu sunčevoj energiji, posebno stariji hrinični ili srčani bolesnici i oboleli od dijabetesa. Ukoliko starija osoba mora da izađe iz kuće preporuka je da to uradi u jutarnjim ili večernim časovima.

Prilikom izlaska starija osoba nužno mora zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom.

Ukoliko se radi o starijoj osobi čije kretanje je krajnje otežano neophodno je provetravanje prostorije u kojoj starija osoba boravi, podešavanje rada klima-uredjaja (razlika u temperaturi između spoljne sredine i prostorije ne bi trebalo da bude veća od 7 do 10 °C), navučene zavese na prozorima i obavezno održevanje higijene prostorije.

Ako koristite kolica, hodalice ili druga metalna pomagala, držite ih u hladu, jer ako su izloženi sunčevoj toploti mogu brzo postati vrući na dodir, pa čak i izazvati opekotine.

Preporučuje se uzimanje do 2 litra vode dnevno (tj. 8 čaša negazirane vode), izbegavajte izuzetno hladnu tečnost, jer može izazvati grčeve. Takođe je važno konsultovati se sa lekarom, oko unosa tečnosti ukoliko koristite lekove za zadržavanje tečnosti.

Preporuka je i uzimanje sezonskog voća i povrća. Hladna jela, voće i salate održavaju hidriranost vašeg organizma, a ujedno ne zahtevaju da se uključi rerna ili šporet pa će i Vaš dom biti hladniji. Savetuje više manjih obroka dnevno i izbegavanje prženih, pohovanih, slatkih, začinjenih i slanih jela.

Uz redovne lekarske preglede, pridržavanje lekarskih upustava i pravovremeno uzimanje propisanih lekova,  starije osobe bi tokom vrućih i sparnih dana trebale češće da kontrolišu krvni pritisak.

Jako je važno održavati ličnu higijenu pre svega tuširanje mlakom vodom.

Glavobolja, mučnina i vrtoglavica znak su za uzbunu –  treba se hitno javiti lekaru ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi porodice, rođaci, prijatelji, komšije, volonteri u vreme letnjih vrućina trebalo bi češće da kontaktiraju stariju osobu (minimalno dva puta dnevno).