Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Prevencija nasilja nad starijim ženama – edukacija edukatora


21.04.2021

Crveni krst Srbije je 19. i 20. aprila organizovao edukaciju edukatora na temu „Prevencija nasilja nad starijim ženama“. Učesnici su bili, zaposleni u lokalnim organizacijama Crvenog krsta ili, kao stručni saradnici, koji rade u oblasti socijalne delatnosti (u okviru koje su programi koji su namenjeni starijim osobama) ili oni koji rade u zdravstvenoj delatnosti, sekretari lokalnih organizacija i volonteri.  Ukupno 32 učesnika iz 17 organizacija Crvenog krsta koji su po obrazovanju: psiholozi, socijalni radnici, andragozi, pedagozi, prosvetni radnici i jedan lekar i svi imaju iskustva u realizovanju različitih obuka.

Modul za edukaciju edukatora sadržao je:

  1. Module 1 – Zašto nasilje nad starijim ženama (demografski podaci i fenomen nasilja nad starijim ženama, feminizacija starenja)
  2. Module 2- Definicija i vrste nasilja
  3. Module 3 - Faktori rizika (uključuje i nasilje tokom COVID-19) i zašto starije žene ne prijavljuju nasilje
  4. Module 4- Pravni okvir i način reagoavanja institucija
  5. Module 5 – Razgovor sa starijom ženom žrtvom nasilja
  6. Module 6 – Kako da organizujete sesiju ili edukaciju

Edukacija je bila interaktivna i omogućila da polaznici aktivno učestvuju i postavljaju pitanja, ali i da razmene iskustva kada je prevencija nasilja nad starijim ženama u pitanju. Nakon obuke učesnici će u svojoj sredini organizovati informativne sesije sa starijim ženama i edukacije sa gerontodomaćicama uz korišćenje prezentacije, lifleta i brošura izrađenih u okviru projekta, a u cilju da se nasilje nad starijim ženama prevenira, a javnost informiše o ovom problemu. Obuku su držali Nataša Todorović, psiholog i dr Milutin Vračević lekar, stručni saradnici Crvenog krsta Srbije, a ujedno i predstavnici Međunarodne mreže za prevenciju nasilja nad starijim osobama.

Edukacija je deo projekta „Osnaživanje starijih žena: Prevencija nasilja kroz promenu socijalnih normi u Austrijii i Srbiji“ (EmPreV) koji finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija.