Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Prevencija nasilja nad starijima


14.07.2021

Crveni krst Srbije i Gerontološki centar Beograd u okviru svoje saradnje 15. jula 2021. godine u 12:30 održaće predavanje za gerontodomaćice na temu prevencija nasilja nad starijima. Predavanje će se održati u bioskopskoj Sali Gerontološkog centra Beograd, Marije Bursać 49. Ovo predavanje je deo projekta „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“, a koji Crveni krst Srbije sprovodi u partnerstvu sa Austrijskim Crvenim krstom i Austrijskim institutom za istraživanje sukoba a uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta.

Na otvaranju će prisustvovati prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Rut Stjuart, ambasadorka Australije u Beogradu, kao i Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije. Na početku predavanja biće premijerno prikazan i kratki film „Otvori oči“ koji je izradila Australijska komisija za ljudska prava i ustupila Crvenom krstu Srbije, a koji treba da skrene pažnju javnosti da svi zajedno treba da radimo na podizanju svesti, na edukaciji celokupne javnosti, ne samo starijih osoba i članova porodica, već i različitih profesionalaca.

Ova edukacija, koju će održati stručni saradnici Crvenog krsta Srbije, Nataša Todorović i dr Milutin Vračević, predstavlja značajan korak ka unapređenju prevencije nasilja nad starijima, a deo je aktivnosti započetih 15. maja sa edukacijom starijih žena da prepoznaju nasilje i budu svesne kako mogu da ga prijave. Više od 200 starijih žena iz različitih gradova Srbije je prisustvovalo edukativnim radionicama, a sledeći korak su ove edukacije gerontodomaćica gde je planirano da 200 gerontodomaćica prođe obuku koja će im olakšati prepoznavanje rizika od nasilja za starije žene kao i njegovih različitih formi. Pored edukacije sprovešće se evaluacija samih obuka tako da će ona pokazati šta je to što je potrebno da bi prevencija bila uspešnija i koje aktivnosti u budućnosti treba sprovesti.

U narednom periodu biće sprovedena i poster-kampanja u autobusima u više gradova Srbije, kako bi se skrenula pažnja opštoj javnosti na problem nasilja nad starijima. Film koji je ustupljen od strane Australijske komisije za ljudska prava, biće pušten u poštama Srbije u cilju podizanja svesti javnosti, a pre svega starijih.

Za sve dodatne informacije, kontakt-osoba u Crvenom krstu Srbije je Nataša Todorović: 062 8801 531, natasa@redcross.org.rs