Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Prevencija, osnaživanje, zaštita -


28.02.2023

Prevencija, osnaživanje, zaštita -

senzibilisanje budućih eksperata u cilju suzbujanja trgovine ljudima

među ranjivim kategorijama stanovništva uključujući migrante

 

I ove godine Crveni krst Srbije organizovao je radionicu u okviru Pravne klinike Pravnog fakulteta u Beogradu. Danas je studentima u Svečanoj sali održano prvo predavanje koje je za temu imalo upoznavanje sa osnovama trgovine ljudima.

Godinama unazad, Crveni krst Srbije održava uvodno predavanje na samom početku kursa koji traje  četiri  meseca  a čime senzibiliše i uvodi studente u oblast suzbijanja trgovine ljudima. Od 2021. u dogovoru sa Pravnim fakultetom uvedena je praksa da se predavanje koje realizuje Crveni krst Srbije održava u našim prostorijama i omogući da se studenti  upoznanju sa našom Organizacijom, sa željom da neki od njih nastave da volontiraju ili na drugi način sarađuju sa Crvenim krstom u Srbiji.

Obuku je otvorio i na početku učesnike pozdravio Ljubomir Miladinović, generalni sekretar, a metodom vršnjačke edukacije kojom obuke širom Srbije sprovode volonteri Crvenog krsta o trgovini ljudima i merama zaštite govorile su Marija Premović i Jelena Kolarević, obe studenti Pravnog fakulteta i treneri u Programu borbe protiv trgovine ljudima.

Pre početka obuke studenti su posetili Spomen sobu Crvenog krsta Srbije gde ih je Slađana Dimić upoznala sa dugom i bogatom istorijom Crvenog krsta a o istorijatu Pokreta kao i Crvenog krsta Srbije na interaktivan i interesantan način vršnjake su dodatno informisali Jovana Anđelić i Đorđe Puzović, dugogodišnji volonteri Crvenog krsta.

Pravni fakultet u Beogradu redovno u okviru Pravne klinike, koju pohađaju najbolji studenti završne godine studija, razmatra sve aspekte  trgovine ljudima i u tome sarađuje sa relevantnim institucijama u Republici Srbiji.