Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Prevencija trgovine ljudima među migrantima i domaćim stanovništvom


01.02.2024

Crveni krst Srbije je,  prema planu a uz finansijsku podršku Švajcarskog crvenog krsta u periodu od 29. do 31 januara  2024.  godine organizovao  obuku  sa ciljem  senzibilisanja  profesionalaca koji u svom radu mogu doći u kontakt sa potencijalnim žrtvama trgovine ljudima. Cilj obuke je razvoj znanja i mogućnosti prepoznavanja indikatora za preliminarnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima i usvajanje načina pravovremenog i adekvatnog reagovanja  radi smanjenja rizika od trgovine ljudima. 

Obuci je prisustvovalo 20 polaznika, iz Organizacija Crvenog krsta Bujanovac, Bosilegrad, Kikinda, Loznica, Obrenovac, Palilula, Pirot, Subotica, Tutin i Crvenog krsta Srbije koji redovno organizuju aktivnosti prevencije trgovine ljudima među migrantima i domaćim stanovništvom a u svom radu mogu doći i u kontakt sa žrtvom trgovine ljudima.  

O preliminarnoj identifikaciji potencijalnih žrtava, indikatorima koji ukazuju na problem, adekvatnoj reakciji i prijavljivanju sumnje, obezbeđivanju podrške žrtvama kao i o funkcionisanju nacionalnog mehanizma upućivanja učesnike su upoznale Vanja Florić i Marija Budimirović,  saradnice iz  Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Sastanak koji je vodila Jelena Anđelić, koordinator Progama borbe protiv trgovine ljudima omogućio je i evaluaciju  sprovedenih aktivnosti, razmenu primera dobre prakse, među predstavnicima Organizacija Crvenog krsta koje rade u sredinama u kojima se nalaze centri za migrante, i dogovor o budućem radu.