Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Prijateljstvo kao tradicija


30.06.2020

Crveni krst Srbije i Britanska ambasada u Beogradu realizovali su još jednu zajedničku humanitarnu akciju radi ublažavanja posledica pandemije COVIDa-19 koja je pogodila i našu zemlju. Britanska ambasada u Beogradu je nakon ukidanja vanrednog stanja poklonila 10.000 funti Crvenom krstu Srbije.

Donacija će se ravnomerno podeliti na pet organizacija Crvenog krsta i to u: Bajinoj Bašti, Nišu, Mladenovcu,Valjevu i Kragujevcu.

Ove organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama izabrane su zbog istorijskih veza koje postoje iz perioda Prvog svetskog rata kada su dobrovoljne bolničarke i lekari iz Velike Britanije i Škotske dolazili da leče srpske vojnike i civile. U svim ovim gradovima u Srbiji i danas se na različite načine neguju uspomene na ove humaniste i heroje.

Sredstva koje je donirala Britanska ambasada biće upotrebljena za nabavku opreme za volontere Crvenog krsta koji su bili angažovani tokom pandemije, kao i za nabavku artikala hrane i sredstava za ličnu higijenu porodicama slabijeg materijalnog stanja.

Povodom donacije Crvenom krstu Srbije Nj.E. ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu Šan Makleod je izjavila:

“Pandemija novog Koronavirusa izazvala je krizu bez presedana u modernoj istoriji i ponovo naglasila važnost međunarodne saradnje i solidarnosti.  Radujemo se što smo u prilici da podržimo pet lokalnih organizacija Crvenog krsta Srbije i što će naša pomoć doći do najranjivijih stanovnika u lokalnim sredinama u kojima su britanski medicinski i humanitarni radnici bili aktivni i pre 100 godina.”

Predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović se zahvalio rečima:

„Kroz istoriju se pokazalo da su naša dva naroda bila zajedno kod su Srbijom harale bolesti, ratovi, siromaštvo...Hrabre, obazovane, mlade žene iz Velike Britanije i Škotske lečile su naše vojnike i civile na početku prošlog veka. Neke od njih ostavile su svoje živote u Srbiji. Danas kada se suočavamo sa novom vrstom bolesti, Crveni krst Srbije je ponovo dobio podršku od Britanske ambasade u Beogradu. Pet organizacija Crvenog krsta će zahvaljujući ovoj donaciji pomoći veliki broj porodica koje teško žive i obezbediti opremu za volontere koji su bili angažovani tokom pandemije COVIDa-19. Zahvaljujem Vam se na donaciji i na brižljivo odabranim mestima gde se pomoć upućuje“.