Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Priznanje „Najhumaniji grad“ Požarevcu, Pirotu i Vranju


13.06.2023

Danas je u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Prisutnima su se obratili dr Milutin Mihajlović, potpredsednik Crvenog krsta Srbije, dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja Republike Srbije i dr Vojislav Radosavljević, zamenik direktora za biomedicinu Ministarstva zdravlja.

Mihajlović je podsetio da je svako pojedinačno davanje krvi ili plazme dragocen dar za spasavanje života, te da su redovne donacije ključ za izgradnju bezbednog i održivog snabdevanja.

„Crveni krst u Srbiji zajedno sa ovlašćenim transfuzijskim ustanovama radi na promociji, regrutovanju i zadržavanju davalaca krvi kao i na prikupljanju jedinica krvi toliko potrebnih za različite medicinske intervencije, jer gotovo da ne postoji klinika koja ne primenjuje transfuziju krvi“, kazao je Mihajlović. On je istakao da je svakom sedmom pacijentu koji se leči u našoj zemlji potrebna neka komponenta krvi tokom lečenja i da im tad mogu pomoći  samo dobrovoljni davaoci krvi. „Nema zamene za krv. Uspešnost programa dobrovoljnog davanja krvi  karakteriše široko i aktivno učešće cele populacije, svakoga dana kao i u situacijama nesreća. Zato veliko hvala svima vama koji dajete sjajan primer solidarnosti darujući krv“ zaključio je Mihajlović.

Janković je kazala da je protekle godine u Srbiji prikupljeno preko 208.000 jedinica krvi, a da je ove godine trend još bolji. „U periodu samo do aprila prikupljeno je  6,500 jedinica krvi više nego prošle godine. Taj trend treba da nastavimo“, istakla je ona. „Zahvaljujem se svima vama koji omogućavate da krv stigne do pacijenata jer je potreba za krvlju univerzalna. Zato svet proslavlja ovaj dan, zato države brinu o svojim sistemima regrutovanja i zadržavanja davalaca“, rekla je Janković. Doktor Radosavljević naglasio je značaj dobrovoljnih davalaca krvi i čestitao svima ovaj dan.

Na svečanosti je Dušan Mijatović predstavio rezultate Istraživanja zadovoljstva dobrovoljnih davalaca krvi tokom pandemije KOVID 19 koje je sproveo Crveni krst Srbije. Uručene su i nagrade najuspešnijim učenicima na konkursu „Krv život znači“, kao i priznanja „Najhumaniji grad“ i „Najhumanija opština“.

Ove godine ostvaren je odličan odziv škola i učenika  na konkurs „Krv život znači“. Učestvovalo je čak 35.500 učenika iz 135 sredina/organizacija Crvenog krsta iz Srbije, iz 703 osnovne škole i 141 srednje škole.

Ovogodišnji pobednici dolaze iz sledećih sredina: iz Beograda (Stari grad, Grocka, Mladenovac, Surčin, Zemun i Savski venac), iz Vojvodine (Novi Sad,  i Sombor) kao i iz Niša, Kragujevca, Lapova, Aranđelovca, Šapca, Užica, Paraćina, Jagodine, Trstenika i Mionice.

Prvoplasirani su nagrađeni letovanjem u odmaralištu Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošićima u periodu od 5. do 15. jula, a nastavnici kao i drugoplasirani i trećeplasirani učenici dobiće vredne nagrade i uspomene na ovaj dan.

Ove godine najbolje rezultate u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi imala su tri grada: Požarevac, Pirot i Vranje. U svoje sredine oni se vraćaju sa priznanjem „Najhumaniji grad“, dok su priznanje „Najhumanija opština“ ponele sledeće opštine: Preševo, Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Inđija, Bačka Palanka, Babušnica i Obrenovac.

Počev od 2005. godine, kada su 192 zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije proglasile njegovo međunarodno obeležavanje, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi redovno se obeležava na globalnom planu. Neizmerna zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihov plemeniti čin davalaštva, predstavlja noseću ideju obeležavanja ovog datuma. 

Za obeležavanje Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi odabran je 14. jun  iz posebnog razloga: na ovaj dan, 1868. godine rođen je slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine. Ovogodišnji grad domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. juna  je Alžir.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je 28.03.2023. formiralo posebu radnu grupu za kampanju za promociju, regrutovanje i zadržavanje dobrovoljnih davalaca krvi i komponenata krvi. Radna grupa je definisala da kampanja traje od 1. juna do 30. septembra pod nazivom „BEZ DAVALACA KRVI, ŽIVOTU SU RUKE VEZANE“.