Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Promocija higijenskih navika u zajednici


19.02.2019

Promocija higijenskih navika u zajednici: Bolje zdravlje za migrante u tri centra u Srbiji putem mobilizacije zajednice i osposobljenog okruženja

U četvrtak 14. februara 2019. godine održana je radionica za volontere i zaposlene angažovane u realizaciji psihosocijalne podrške migrantima u Šidu, Somboru i Subotici. Radionica je deo projekta koji finansira Međunarodna federacija Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a tiče se promocije higijenskih navika u zajednici. Na radionici je predstavljena metodologija po kojoj je razvijena alatka za promenu ponašanja pojedinca i zajednice a koja će dovesti do unapređenja zdravlja. Da bi se unapredilo zdravlje potrebno je da se uoče navike i to kako se ljudi ponašaju u određenim okolnostima i uslovima. Nataša Todorović i dr Milutin Vračević su učesnike upoznali sa projektom i ciljevima. Radionicu su držale prof. dr Bojana Matejić i doc. dr Bosiljka Đikanović sa Katedere za socijalnu medicinu, Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Učesnici su imali prilike da čuju šta znači promena ponašanja u vezi sa zdravljem, mogućnosti i ograničenja, kao i da se upoznaju sa fazama promene ponašanja koje podrazumevaju: znanje, potvrdu, nameru, praksu, zagovaranje.


Tokom radionice učesnici su se upoznali sa instrumentom koji će se koristiti za prikupljanje podataka o higijenskim navikama i sprovođenje intervencije na licu mesta, a koje su izradile profesorke sa Medicinskog fakulteta. Upitnik se sastoji iz dva dela: praćenje navika lične higijene i higijene prostora. Mogli su da pitaju i da sugerišu kako i na koji način će sprovesti ovo istraživanje sa terenu i kako angažovati migrante i poboljšati njihov kvalitet života.