Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Promocija kuvara “Lužnićki recepisi”


09.01.2019

Delikatesni ponedeljak: promocija kuvara „Lužničći recepisi“, 14. januar, KC Grad

Crveni krst Srbije vas poziva u ponedeljak 14. januara 2019. godine u 19:00 časova u Kulturni centar Grad, Braće Krsmanovića 4, na Delikatesni ponedeljak. Radi se o promociji kuvara „Lužničći recepisi“ koji je izrađen u okviru mikro-projekta sprovedenog od strane organizacije Lužničke rukotvorine ŽEC, a u okviru regionalnog projekta "Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba", kojim koordinira Crveni krst Srbije.

Delikatesni ponedeljak predstavlja promociju kuvara „Lužničći recepisi – kako su kuvale naše bake“, ali pre svega on predstavlja i promociju doprinosa starijih žena u društvu. U kuvaru su sakupljeni tradicionalni recepti koje su prikupile starije žene iz udaljenih seoskih područja u okolini Babušnice. Ove žene žive uglavnom same, a prvi komšija im je kilometrima udaljen. Ovim događajem želimo da promovišemo socijalnu uključenost starijih žena sa sela, pokušavamo da ih osnažimo, ali ujedno i da sačuvamo od zaborava tradicionalne recepte sa juga Srbije. Kada budete osetili miris ove hrane, pomislićete na majku ili baku bez obzira koliko godina imate. Na događaju će učestvovati neke od starijih žena čiji su recepti ušli u kuvar i one će spremati poparu, banice (pite) i posne punjene suve paprike za učesnike događaja. Večera će učesnike koštati po 200 dinara a sva sakupljena sredstva će biti namenjena pomoći starijim ženama na selu.

Projekat "Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba" realizuje se uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta a njime u pet država regiona Zapadnog Balkana koordinira Crveni krst Srbije.