Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Promocija kuvara „Lužničći recepisi“, Delikatesni ponedeljak, Kulturni centar Grad


15.01.2019

U beogradskom Kulturnom centru Grad je 14. januara 2019. godine održana promocija Kuvara „Lužničći recepisi – kako su kuvale naše bake“, knjige tradicionalnih recepata iz okoline Babušnice, sakupljenih kroz razgovore sa starijim ženama iz udaljenih, često skoro potpuno napuštenih sela. Promocija je održana u okviru Delikatesnog ponedeljka.

Ovaj kuvar je nastao u okviru projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“, u koordinaciji Crvenog krsta Srbije, a kao deo mikroprojekta koji je implementirala organizacija Lužničke rukotvorine ŽEC iz Babušnice. Svrha projekta i samog kuvara je da se prikaže doprinos starijih žena iz udaljenih ruralnih područja društvu. Kroz ovu promociju prikazano je da su starije žene resurs njihovih zajednica, da one nisu samo čuvari sećanja već da poseduju konkretna znanja i veštine koja su značajna za razvoj društva. Tako je ovaj kuvar zbirka ukusnih i zanimljivih recepata ali i doprinos socijalnom uključivanju starijih žena sa sela, kao i njihov doprinos očuvanju kulturne baštine Srbije. Kuvar je štampan u 2018. godini, Evropskoj godini kulturne baštine i on predstavlja njihov doprinos očuvanju kulturnog diverziteta Evrope.

Na promociji u Kulturnom centru Grad su gosti mogli i da probaju hranu spremljenu po nekim od recepata iz kuvara a koju su pripremale predstavnice starijih žena sa sela iz okoline Babušnice. Na meniju su bile punjene posne suve paprike, tradicionalna popara sa sirom, nekoliko vrsta pita (sukane banice sa zeljem i sirom), kao i kolači.

Događaj je bio veoma uspešan sa preko 150 učesnika, uz prisustvo predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji, Austrijske ambasade, kao i brojnih organizacija civilnog društva koje se bave starenjem i starijima, ljudskim pravima i socijalnom inkluzijom.

Projekat „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ koordinira Crveni krst Srbije uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog crvenog krsta.