Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Psihološka prva pomoć i psihosocijalna podrška u kompleksnim krizama, trening za trenere


10.12.2018

U Crvenom krstu Srbije je od 7. do 9. decembra 2018. godine održana regionalna radionice namenjena uvećanju kapaciteta Nacionalnih društvava u oblasti psihološke prve pomoći i psihosocijalne podrške. Cilj radionice bio je testiranje i rad na materijalima za obuku koji je izradio Univerzitet u Insbruku, kao i jačanje kapaciteta učesnika da drže obuke u svojim državama i integrišu materijale u nacionalni materijal za obuku u svojim Nacionalnim društvima i državama.

Ova trodnevna radionica omogućila je da se učesnici upoznaju sa paketom materijala koji se odnosi na tim lidere i sa njihovim obavezama i odgovornostima tokom kompleksnih kriza. Važan segment treninga bio je i briga za zaposlene i volontere i uloga tim lidera u jačanju otpornosti. Poslednjeg dana je obrađena tema spontanih volontera koja je vrlo značajna sa stanovišta razvoja budućih aktivnosti i upravljanja spontanim volonerima, učesnici su saznali šta su izazovi i koja su moguća rešenja. Tokom treninga je postojala razmena znanja i iskustava među učesnicima iz zemalja regiona.

Na treningu su učestvovali zaposleni i volonteri iz Crvenog krsta Srbije, Hrvatskog Crvenog Križa, Crvenog krsta Makedonije i Slovenačkog Crvenog krsta, kao i predstavnik Austrijskog Crvenog krsta koji koordinira  celim projektom.  Ukupno je bilo 26 učesnika.

Ovaj dokument prikazuje aktivnosti humanitarne pomoći sprovedene uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavove koji su ovde izneseni ne treba ni na koji način da budu shvaćeni kao zvaničan stav Evropske unije a Evropska komisija nije odgovorna za to na koji će način biti iskorišćene informacije u ovom dokumentu.