Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Psihološka prva pomoć i psihosocijalna podrška u kompleksnim krizama


03.05.2017

Od aprila ove godine Crveni krst Srbije je započeo sa implementacijom novog projekta: Psihološka prva pomoć i psihosocijalna podrška u kompleksnim krizama. Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske unije odnosno njenogOdeljenja za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO). Projektom koordinira Austrijski Crveni krst a implementacioni partneri su Crveni krst Srbije, Crveni krst Makedonije, Hrvatski Crveni križ, Italijanski crveni krst, Crveni krst Slovenije kao i Univerzitet u Insbruku, Austrija.

Partneri su se na početnom sastanku koji je trećeg i četvrtog aprila održan u Beču dogovarali oko sadržaja i konkretnih aktivnosti u projektu, diskutovali o očekivanjima ali i o značaju i konkretnim vrednostima ovakvog projekta u uslovima migrantske krize koja je u ovom trenutku aktuelna u Evropi. Dogovoreni su početni koraci koji se tiču prikupljanja i pregleda postojećeg materijala na temu psihološke prve pomoći i psihosocijalne podrške u partnerskim nacionalnim društvima, kao i razvoja programa obuke za volontere i zaposlene i edukacije edukatora u svakoj od država u projektu. U ovom procesu Univerzitet u Insbruku će staviti na raspolaganje svoju ekspertizu ali i direktno učestvovati u pružanju obuke.

U maju mesecu 2017. godine počinju prve radionice u okviru projekta tokom kojih će u svakoj od država relevantni akteri angažovani u odgovoru na krizne situacije na struktuiran način razmeniti svoja iskustva ali takođe poboljšati koordinaciju i produbiti kapacitete za uspešno pružanje psihološke prve pomoći i psihosocijalne podrške. Kasnije tokom godine planirana je transnacionalna radionica na kojoj će partneri iz država u projektu imati priliku da na struktuiran način razmenjuju iskustva iz nacionalnih konteksta i diskutuju o optimalnim rešenjima koja mogu biti replicirana po regionu.

Ovaj dokument prikazuje aktivnosti humanitarne pomoći sprovedene uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavove koji su ovde izneseni ne treba ni na koji način da budu shvaćeni kao zvaničan stav Evropske unije a Evropska komisija nije odgovorna za to na koji će način biti iskorišćene informacije u ovom dokumentu.