Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Psihosocijalna podrška u nesrećama


20.12.2016
Психосоцијана подршка у несрећама

Tokom novembra i decembra meseca održano je sedam seminara na temu “Psihosocijalna podrška u nesrećama”. Ovi seminari organizovani su u okviru aktivnosti predviđenih Apelom za pomoć migrantima u Srbiji, Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i predstavlja pre svega jačanje kapaciteta Crvenog krsta Srbije za adekvatan odgovor na psihosocijalne potrebe i migranata, ali i drugih kategorija ugroženog stanovništva sa posebnim naglaskom na nesreće. Blizu 160 osoba koje su angažovane u Crvenom krstu (profesionalni saradnici i volonteri) stekli su osnovno znanje iz psihosocijalne podrške i prve psihološke pomoći. 

Opšti cilj obuke bio je:

Da se polaznici upoznaju i budu u stanju da psihosocijalnu podršku u skladu sa pristupom koji promoviše i realizuje Međunarodna fderacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Specifični ciljevi bilu su:

  • Da polaznici razumeju pojam psihosocijalne podrške u kontekstu delovanja Crvenog krsta Srbije u nesrećama, a pre svega u radu sa migrantima.
  • Da polaznici mogu da planiraju i organizuju psihosocijalnu podršku u svojoj sredini u različitim fazama i kontekstima krize/nesreće
  • Da budu u stanju da lično realizuju osnovne psihosocijalne aktivnosti na terenu.
  • Da organizuju neophodnu brigu za volontere u svim fazama psihosocijalne podrške.

Početkom sledeće godine biće realizovan još jedan seminar na istu temu, a takođe su u pripremi dva priručnika „Psihosocijalna podrška u nerećama“ i „Prva psihološka pomoć“