Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Radionica „Jačanje socijalne zaštite u Srbiji kroz uvođenje elemenata za reagovanje na krizu/krizne situacije“


15.12.2022

U beogradskom hotelu Radisson Blue je 12. decembra 2022. godine održana  radionica „Jačanje socijalne zaštite u Srbiji kroz uvođenje elemenata za reagovanje na krizu/krizne situacije“ a uz učešće donosilaca odluka i praktičara iz ključnih vladinih ministarstava i agencija sa centralnog i lokalnog nivoa, kao i predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, tima UN u Srbiji i donatorske zajednice. Radionica je imala za cilj razmenu znanja i strateških implikacija u borbi protiv siromaštva u Srbiji a organizovana je u okviru zajedničkog programa UN u Srbiji koji sprovode UNICEF i UNFPA, uz učešće UNHCR-a i u bliskom partnerstvu sa specijalnom savetnicom premijerke za Agendu 2030, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, drugim resornim ministarstvima, lokalnim samoupravama, Republičkim zavodom za statistiku, Crvenim krstom Srbije i Svetskom bankom.

Predstavnici Crvenog krsta Srbije, Nataša Todorović i Ranko Demirović učestvovali su na ovoj radionici kroz prikazivanje primera dobre prakse iz ove oblsti rada Crvenog krsta. Ranko Demirović je predstavio prakse i procedure u oblasti pružanja pomoći porodicama sa decom, uprojektu podržanom od strane UNICEF-a,  dok je Nataša Todorović predstavila program pomoći u kešu socijano ugroženim starijim osobama koji je podržan od strane UNFPA-a. Ona je takođe  govorila i o novčanoj podršci u okviru projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom krize KOVID-19 i budućih kriza“ u koordinaciji Crvenog krsta Srbije i uz podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije, a kroz koji je 5.000 starijih osoba i osoba sa invaliditetom na Zapadnom Balkanu primile pomoć.

Svakako postoje prednosti distribucije novca u odnosu na klasičnu podelu paketa humanitarne pomoći, ovo je ekonomičnija vrsta pomoći na ime brojnih ušteda i ona omogućava primaocima, pogotovo starijim osobama sa njihovim veoma različitim potrebama, da prilagode pomoć sebi i zadovolje specifičnu potrebu u konkretnoj kriznoj situaciji. Iako podela keša ne može biti jedini i univerzalni odgovor na humanitarne krize, ovo je vrsta pomoći koja je jeftina i relevantna u velikom broju scenarija a pošto je prilagođena individualnim potrebama pojedinaca, ona je i adekvatna.