Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Radionica o međunarodnom humanitarnom pravu


07.12.2016

Crveni krst Srbije 8. i 9. decembra 2016. godine, organizuje seminar / radionicu o međunarodnom humanitarnom pravu sa ciljem da podstakne interesovanje studenata za ovu oblast, kao i doprinese boljem razumevanju i prihvatanju ove grane prava. Oko 30 studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vojne akademije, Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta bezbednosti, Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu kao i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu imaće priliku da se bliže upozna sa aktivnostima Crvenog krsta Srbije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, da razmeni ideje i iskustva sa stručnjacima u oblasti međunarodnog humanitarnog prava, oficirima Generalštaba Vojske Srbije, predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Igrajući razne uloge, studenti će biti u situaciji i da „iskuse“ primenu ovog prava, okvalifikuju zamišljene oružane sukobe između zamišljenih strana i država koje učestvuju u sukobima, kao i da u svojstvu stručnjaka odlučuju pravilima MHP koja se primenjuju u svakom pojedinačnom slučaju, oslanjajući se na svoje poznavanje teorije i prakse.

U okviru ovog seminara u petak, 9. decembra 2016. godine održaće se i tribina sa početkom u 11 časova, pod nazivom „Savremeni izazovi MHP“, na kojoj će uvodničari biti:

Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik CKS

Ambasador mr Branimir Filipović, Pomoćnik ministra – Sektor za bezbednosnu politiku MSP

Ambasador Slavoljub Carić, Načelnik Odeljenja za međunarodno pravne poslove MSP

Prof. Dr Vesna Knežević Predić, FPN

Docent Dr Miloš Hrnjaz, FPN