Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Radionica za novinare: „Izveštavanje o starijim osobama“


05.02.2019

U Crvenom krstu Srbije je 31. januara 2019. godine održana radionica za novinare pod nazivom “Izveštavanje o starijim osobama”. Cilj ove radionice bio je da se poveća objektivno izveštavanje o starenju i starosti. Novinare je na samom početku pozdravio generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, a radionicu je vodila Jelka Jovanović, koja je govorila o Kodeksu novinara Srbije i pravilima izveštavanja, ali i o primerima dobre i loše prakse.

Radionici je prisustvovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je istakla značaj objektivnog i nediskriminatornog izveštavanja o starijim osobama, jer samo takvim izveštavanjem stariji mogu postati punopravni članovi društva. Prilikom izveštavanja moramo biti svesni da stereotipi i predrasude vode ka jačanju negativne slike o starijim osobama, vode ka njihovoj marginalizaciji i stigmatizaciji.

Radionici su prisustvovali i eksperti Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i dr Milutin Vračević koji su podelili sa prisutnim novinarima neka svoja iskustva u odnosu sa medijima. Svakako je neophodno u medijima prikazati što više pozitivnih primera o doprinosu starijih žena i muškaraca, da oni nisu teret već faktor razvoja zbog svog znanja, iskustva i mudrosti.