Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Radionice „Ljudska prava starijih i aktivizam“ na Zvezdari


28.01.2019

Volonterski servis Zvezdare, prijatelj Mreže HumanaS, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, organizovao je seriju od tri radionice za starije osobe na temu „Ljudska prava starijih i aktivizam“ a u okviru projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ koji u pet država regiona zapadnog Balkana koordinira Crveni krst Srbije. Ovim radionicama, održanim 22, 23. i 24. januara 2019. godine cilj je bio da se unapredi svest pojedinaca i praksa u oblasti ljudskih prava starije populacije kao važnog elementa socijalne inkluzije. Na radionicama učesnici su bili predstavnici udruženja penzionera i građana na  Opštini Zvezdara, žitelji Zvezdare i volonteri.

Miroslav Marinović, član Veća Gradske opštine Zvezdara zadužen za oblast socijalne zaštite otvorio je prvu od radionica naglašavajući da  Opština nastoji da obezbedi programe pomoći i podrške koji aktiviraju pojedince u penzionerskim danima a što je posebno važno za njihovo celokupno zdravlje.

Edukator Radmila Urošević, šef Odseka za socijalnu zaštitu i koordinator Volonterskog servisa Zvezdare, govorila je o načelima ljudskih prava, predrasudama i diskriminaciji koju trpe starije generacije, pravnom okviru i – posebno, instrukcijama za praktično delovanje i aktivizam starijih kao optimalnom  modelu aktivacije i unapređenja kvaliteta svakodnevnog života pojedinaca ali i celokupne zajednice.

U interaktivnoj razmeni mišljenja i ideja, konstatovano je da pojedinci nisu dovoljno informisani i da im je, pored bolje informisanosti o raspoloživim socijalnim i drugim  pravima kao i besplatnim programima aktivacije, potrebna pomoć u njihovom ostvarivanju i motivaciji da promene pasivne stilove života, a što je sve u direktnoj korelaciji sa poštovanjem ljudskih prava.

Projekat „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ realizuje se uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta.