Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Sajber napad na podatke Međunarodnog komiteta Crvenog krsta


04.02.2022

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) iz Ženeve je obavestio Crveni krst Srbije da se 18. januara 2022. godine dogodio visoko sofisticirani sajber napad na servere MKCK – Centralne agencije za traženje u Švajcarskoj.

Ovim incidentom pogođeno je oko pola miliona ličnih podataka iz najmanje 60 nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca širom sveta koja koriste sisteme na serverima MKCK, uključujući i naše nacionalno društvo.

Međunarodni komitet Crvenog krsta ovaj sajber napad shvata izuzetno ozbiljno i radi sa humanitarnim partnerima širom sveta kako bi se razumeo obim napada i preduzele odgovarajuće mere za zaštitu podataka.

Crvenom krstu Srbije nije poznat obim incidenta i da li su pogođeni podaci koji se odnose na naše korisnike i njihove porodice, ali su preduzete sve aktivnosti u skladu sa zakonskim propisima u ovakvim situacijama. U svom radu, Crveni krst Srbije primenjuje sve odredbe zakona koji regulišu zaštitu podataka o ličnosti i spreman je da pruži svu neophodnu pomoć u ublažavanju posledica ovog neovlašćenog upada.

Objavu MKCK o sajber napadu možete pogledati ovde