Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Saradnici Crvenog krsta Srbije dobitnici nagrade “Anđelka Milić” za 2024. godinu


12.03.2024

Dana 06.03. 2024. godine u Aeroklubu, u Beogradu  s početkom u 18:00h je održana svečana dodela nagrada “Anđelka Milić” za 2024. godinu.

Nataša Todorović i dr Milutin Vračević, saradnici Crvenog krsta Srbije dobili su nagradu za „Za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja)“ uz isticanje da u svom kontinuiranom radu oni posebnu pažnu posvećuju rodnoj ravnopravnosti starijih žena, koje predstavljaju grupu pod rizikom, ističući ineresekcionalnost kao rizik od marginalizacije ove grupe žena i potrebu posmatranja svih fenomena rodne ravnopravnosti kroz prizmu  celoživotnog ciklusa.  Među prvima su govorili o potrebi prikupljanja podataka o nasilju nad starijim ženama kako bi se fenomen istražio i kako bi se dizajnirale adekvatne preventivne politike i preventivni programi. Publikacija “Istraživanje nasilja na Zapadnom Balkanu, u Moldaviji i Ukrajini” predstavlja pionirski pokušaj da se rasvetli nasilje nad starijim ženama ne samo u Srbiji već na teritoriji Zapadnog Balkana, plus Moldavija i Ukrajina. Kao posebno istaknute komponente njihovog rada prepoznati su spajanje istraživačkog rada na osnovu koga se kreiraju usluge, obuke i zagovaračke aktivnosti, ali i daju preporuke za unapređenje javnih politika, ističući  rodnu ravnopravnost u svim javnim politikama. U njihovom radu je redovna obuka starijih žena na temu diskiminacije, prevencija nasilja i ljudskih prava starijih, ali i gerontodomaćica i članova porodica.

Ovu  nagradu dodeljuje Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta (SEFEM), u cilju osnaživanja feminističke proizvodnje kontekstualizovanog znanja, putem originalnih i relevantnih istraživanja, kao i njihove kreativne upotrebe i primene u svim oblastima društvenog života u Srbiji. Na ovaj način tim SEFEM-a želi da oda priznanje i da trajno očuva uspomenu na naučno delo, naučni doprinos i feministički aktivizam Anđelke Milić (1942-2014), koja je bila i prva predsednica SEFEM-a. Ovogodišnji žiri su činile dr Zorana Antonijević, dr Ivana Pantelić i dr Lilijana Čičkarić.