Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Slike svakodnevice


02.06.2018

Na uzvišici, četiri kilometra od centra grada, odakle panoramski puca pogled na Pirot u prihvatnom centru život deli 95 Avganistanaca, Iračana, Iranaca i Pakistanaca. To su uglavnom porodični ljudi, tako da je među njima i 47 dece. Vreme je ramazana, a i temperatura od preko 30 stepeni, učinilo je da oko centra nema puno ljudi. Hlad je teško naći, kao i nadu da će migranski život uskoro  skrasiti na nekoj željenoj adresi u Evropi. Ispred kampa vrtače sa zemljom, gde se gaji povrće i cveće, da se nečim ispuni dan. Migranti već razumeju srpski, a njihova deca ga i govore. Deca pohađaju školu, 4 osnovne i dve srednje u Pirotu. Za one manje neko od donatora je postavio i tobogane.

Crveni krst Pirota u minut svakoga dana donosi obroke. I tako svakoga dana, više puta dnevno. Formira se red i kuvani obrok se brzo podeli u trpezariji. Neko uzima samo za sebe, ali uglavnom za celu porodicu. Ko ne posti, jede u trpezariji, a ostali će obrok sačuvati za kasnije, kada Sunce zađe, kako njihova vera i nalaže.

Avganistanac Ahvad Zaki Naikzad /39 godina/ pomaže da se obrok brzo i tačno podeli. On je u Srbiji 16 meseci. Njegova devojčica je u Pirotu pošla u prvi razred i može da prati nastavu  u školi.  Porodica Ahvada putovala je do Srbije više od godinu dana. Ispovest kao za film, bežanje, skrivanje, različiti trgovci ljudskom mukom... Roditelji i ostatak familije su još uvek u Avganistanu, a on se sa ženom i kćerkom uputio na opasan put verujući da zaslužuje  bolji život .

Crveni krst Pirota je od početka migrantske krize podelio 317.869 različitih sledovanja hrane (supa, čajeva, kuvanih obroka  i suvih obroka) migrantima koji su boravili u ovm gradu. Crveni krst Srbije je od juna 2015. kada su prvi migranti počeli da dolaze u našu  zemlju podelio prema  utvrđenim kriterijumima 3.136.457 sledovanja pomoći migrantima.