Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

SOCIJALNA UKLjUČENOST STARIJIH OSOBA (65+) U SRBIJI


02.02.2018

U ponedeljak 5. februara u 12 časova u Medija centru održava se konferencija pod nazivom "SOCIJALNA UKLjUČENOST STARIJIH OSOBA (65+) U SRBIJI" koju organizuje Crveni krst Srbije.

"SOCIJALNA UKLjUČENOST STARIJIH OSOBA (65+) U SRBIJI" predstavlja rezultate istraživanja koje je realizovano u okviru trogodišnjeg regionalnog projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba ( TASIOP)“. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Austrijskog Crvenog krsta u pet zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija), projektom koordinira Crveni krst Srbije. Cilj projekta je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i motivisanje starijih za veće uključivanje u sve sfere društva.

Srbija se nalazi među evropskim zemljama koje beleže najveći udeo starijih u stanovništvu i smatra se jednom od “najstarijih” populacija na svetu. Suočena sa teškoćama post-socijalističkih promena, ograničenih dometa reformi i promena ekonomskih i socijalnih uslova, Srbija pokušava da stvori uslove za kvalitetan život starijih osoba.

Istraživanje o socijalnoj uključenosti starijih u Srbiji, koje je sprovelaSeConS grupa za razvojnu inicijativu u okviru projekta kojim koordinira Crveni krst Srbije, pruža sistematski prikaz položaja starijih osoba i izazova sa kojima se suočavaju u ostvarivanju kvalitetnog života u trećem dobu i to prema više dimenzija:

  • finansijskoj situaciji i materijalnom blagostanju;
  • pristupu važnim resursima i uslugama (zdravstvena i socijalna zaštita, stanovanje, prevoz, dostupnost javnog prostora, pristup novim tehnolgijama);
  • društvenoj participaciji i socijalnim mrežama;
  • kvalitetu života i subjektivnom blagostanju.

Nalazi pokazuju da značajan broj starijih muškaraca i posebno žena nije zadovoljilo svoje zdravstvene potrebe u 2015. godini, dok 8% muškaraca i 17% žena starih 65 i više godina ne prima nikakvu penziju. Starije osobe u Srbiji znatno su više materijalno deprivirane nego njihovi vršnjaci koji žive u EU 28. Teška materijalna deprivacija posebno pogađa starije žene. Na to ukazuje podatak da gotovo trećina starijih žena (65+) nema dva para obuće. Starije osobe u Srbiji slabo koriste informatičke tehnologije, a gotovo dve trećine čine domaćinstva u kojima starija lica žive sama ili sa supružnikom/com. Starije žene češće nego muškarci žive u samačkim domaćinstvima.

O istraživanju govore:

  • Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije
  • Nataša Todorović, Crveni krst Srbije
  • Prof. dr Marija Babović SeConS
  • Stefan Stefanović, SeConS
  • Katarina Veličković, SeConS