Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Socijalna uključenost starijih osoba kroz ekologiju


17.07.2019

Crveni krst Srbije nastavlja sa projektima koji se tiču socijalnog uključivanja starijih osoba u Srbiji pa je u okviru aktivnosti Crvenog krsta Savski venac u saradnji sa udruženjem REdefinisanje organizovao radionicu, koja je u okviru projekta KNIToMANIA omogućila starijim osobama da nauče tehniku heklanja iskorišćenih plastičnih kesa i time zauzmu aktivnije učešće u pokušaju da se načine pozitivne ekološke promene u društvu.

Tokom trajanja radionice, učesnici su naučili kako da pripreme plastične kese za pravljenje klupka, kasnije i da naprave klupko dok je kao poslednji korak bio prikazan proces heklanja istih. Ova jedinstvena tehnika rada je veoma korisna jer se iskorišćava jedan deo materijala koji je teško reciklirati dok se heklanjem kese dobijaju proizvodi koji mogu imati praktičnu primenu u svakodnevnom životu. Pored toga, heklanje može imati i benefite sa medicinske i socijalne strane za onoga koji to radi. Radionici se pridružila i literarna sekcija u kojoj starije osobe sa drugima dele radove koje su same napisale.

Ovakav vid aktivnosti je i u skladu sa Ciljevima održivog razvoja, odnosno, ciljem broj 13. koji se odnosi na zaštita životne sredine i ekologiju, ciljem broj 4. koji se odnosi na učenje novih veština i ciljem broj 8. koji se odnosi na socijalno preduzetništvo. Projekat je podržan u okviru nacionalnog projekta „Tvoje mesto u Srbiji“ koji se sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i udruženja ORCA.