Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

Sprovedena akcija dobrovoljnog davanja krvi - komemorativno obeležavanje 11. septembra


09.09.2022

Danas su u znak sećanja na nevine žrtve terorističkog napada 11. septembra 2001. godine Crveni krst Srbije i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krst Srbije.

U akciju su se uključili, donirajući krv i pozivajući sve građane koji imaju više od 18 godina da učine isto, Nj.E. zamenik ambasadora SAD gospodin Džon Ginkel, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, glavnokomandujući Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Heris, kao i načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Miroljub Čupić,  ali i saradnici ambasade, zaposleni u Crvenom krstu Srbije i građani.

Održana je konferencija za štampu na kojoj su se građanima obratili generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, gospodin Ljubomir Miladinović, Nj.E. zamenik ambasadora SAD gospodin Džon Ginkel, i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Nj.E. zamenik ambasadora SAD gospodin Džon Ginkel posetio je i Spomen sobu Crvenog krsta Srbije i upisao se u knjigu utisaka.

Tokom akcije koja je trajala od 10:00 do 16:00,  krv je ponudilo 34 građana, a prikupljeno je 27 jedinica krvi.

Akciju su podržali volonteri „Klubova 25“ Crvenog krsta Stari grad, Pančevo i Kraljevo a krv je prikupljao Institut za transfuziju krvi Srbije.

Ova akcija, koja se održava već dvanaest godina zaredom, predstavlja priliku da se doprinese održavanju rezervi krvi u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji i ujedno da se podseti na žrtve terorizma.