Simina 19, 11000 Beograd, Srbija; // telefon:+381 11 30 32 125; faks:+381 11 263 43 48;
      

SPROVOĐENjE STRATEGIJE PREVENCIJE I SUZBIJANjA TRGOVINE LjUDIMA


26.02.2018

U  cilju  informisanja o aktuelnostima od značaja za rad Crvenog krsta  u oblasti prevencije i borbe protiv trgovine ljudima održan je koordinativni sastanak 26.februara 2108. Tokom sastanka su razmatrane dve teme:

  • sprovođenje i praćenje Strategije prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, posebno ženama i decom i zaštite žrtava 2017 – 2022 i
  • predstavljanja novog edukativnog materijala i novih modula  rada sa decom i mladima koji su nastali usled potrebe brzog i adekvatnog odgovora na potrebu informisanja izbeglica i migranata o trgovini ljudima kao opasnosti koja ih veoma ugrožava na njihovom putu a pokazali su se kao veoma korisni i u radu sa decom i omladinom domaće populacije stanovništva. Ovim je još jednom potvrđeno  da vršnjačka edukacija jednako dobro dopire do dece i mladih pripadnika svih grupa pa i onih  potencijalno ranjivih  poput štićenika domova za nezbrinutu decu, korisnika narodnih kuhinja Crvenog krsta, izbeglica i migranata.

Sastanak je otvorila i o dostignućima Programa tokom prethodne godine govorila Vesna Milenović, generalni sekretar. O angažovanju Crvenog krsta Srbije kao delu organizovanog odgovora Republike Srbije na humanitarne izazove migrantske krize učesnike je uputio Ljubomir Miladinović, rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju. Strategiju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima prezentovao je Mitar Đurašković, rukovodilac Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Ministarstvo unutrašnjih poslova. Rad je završen podelom novog edukativnog materijala koji su prethodno učesnicima predstavili treneri u Programu.

Sastanku su prisustvovali i u radu učestvovali predstavnici Organizacija Crvenog krsta Vojvodine, Kosova i Metohije, Beograda i Organizacija Crvenog krsta u  gradovima i opštinama Aranđelovac, Bujanovac, Valjevo, Vlasotince, Voždovac, Vranje, Gadžin Han, Gornji Milanovac, Zvezdara, Zrenjanin, Ivanjica, Irig, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Loznica, Mionica, Negotin, Novi Sad, Obrenovac,  Palilula, Pančevo, Paraćin, Prokuplje, Rakovica, Sombor, Sremska Mitrovica, Stari Grad, Subotica, Ćićevac, Užice, Šabac, Šid, čiji treneri aktivno učestvuju u realizaciji aktivnosti Programa borbe protiv trgovine ljudima.